4 minutes
Πως να βρώ σπίτι στο Λονδίνο
Μια καλή φίλη μου ζήτησε συμβουλές για εξεύρεση φοιτητικού διαμερίσματος/σπιτιού στο Λονδίνο. Δημοσιεύω το email που της έστειλα μπας και ωφεληθούν κι άλλα άτομα
Πρώτα πρέπει να αποφασίσεις πόσα άτομα θα συγκατοικήσετε. Τα τριάρια είναι φθηνότερα από τα δυάρια γιατί υπάρχει λιγότερη ζήτηση. Μετά πρέπει να αποφασίσεις τη σχέση μεταξύ απόστασης και κόστους. Όσο πιο κεντρικό τόσο πιο ακριβό. Σημείωσε ότι στο Λονδίνο, ιδίως στις ζώνες 1 και 2, δεν υπάρχουν φθηνά σπίτια, ή φθηνά διαμερίσματα. Υπάρχουν απλά λιγότερο ακριβά διαμερίσματα. Όταν αποφασίσεις τα άτομα και τις προτεραιότητες σου τότε θα προχωρήσεις στο επόμενο βήμα που είναι να κλείσεις viewings για το σπίτι.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπείς σε σελίδες όπως το craigslist και θα ψάξεις για σπίτια που είναι κοντά στην περιοχή που θέλεις και στα λεφτά που είσαι διαθετημένος ή διαθετημένη να δώσεις. Σημείωσε ότι ποτέ (μα ποτέ!) δεν πρέπει να κλείσεις σπίτι χωρίς να το δεις. Οι φωτογραφίες που καταλήγουν στο ίντερνετ δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτικές της κατάστασης που θα βρεις όταν επισκευθείς ο ίδιος ή η ίδια το σπίτι. Εκτός από το craigslist μπορείς να ψάξεις για estate agents στο ίντερνετ και να τους πάρεις τηλέφωνο ένα προς ένα για να δηλώσεις το ενδιαφέρον σου. Όταν θα έχουν κάτι να σου δείξουν θα σου τηλεφωνήσουν, ή αν έχουν ήδη κάτι διαθέσιμο θα σου κλείσουν άμεσα ραντεβού να πας να το δεις.
Σε αυτή τη φάση χρειάζεται να μιλήσουμε λίγο για τις ταχύτητες του Λονδίνου. Εκτός από πιο cool πόλη της Ευρώπης, το Λονδίνο είναι και η πιο busy πόλη. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις το σπίτι πουλιέται ή ενοικιάζεται λεπτά μετά την διάθεση του. Άρα πρέπει να είσαι σε κατάσταση αναμονής ούτως ώστε όταν κτυπήσει το τηλέφωνο να είσαι έτοιμος/η να τρέξεις για viewing. Αν σου αρέσει το διαμέρισμα το κλείνεις αμέσως. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να κάνεις κούρσα μέχρι το γραφείο του ατζέντη. Όποιος υπογράψει πρώτος/η κερδίζει.
Να μιλήσουμε και λίγο για την τιμή. Θα τσούζει. Get over it, είσαι στην πρωτεύουσα της Ευρώπης. Οι τιμές όμως είναι διαπραγματεύσιμες. Μην περιμένεις φυσικά ότι από 800ες λίρες θα το πιάσεις 500ες, αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της τιμής. Ο πιο εύκολος τρόπος να καταφέρεις να παζαρέψεις την αρχική τιμή είναι να πληρώσεις το ενοίκιο μερικών μηνών από την αρχή. Οι landlords (σπιτονοικοκυραίοι;) ως συνήθως προτιμούν να έχουν τα λεφτά στο χέρι παρά να ανησυχούν αν θα έχεις λεφτά να καλύψεις το ενοίκιο σου στο τέλος του μήνα. Μερικές φορές μπορείς να τους βοηθήσεις να αντιληφθούν ότι με το να δεχθούν την προσφορά σου για λιγότερα χρήματα, μπορεί να βγουν κερδισμένοι αφού θα καλύψουν τη διαφορά με το επιτόκιο που θα τους δώσει η τράπεζα στις καταθέσεις τους και θα έχουν και εξασφαλισμένα τα χρήματα τους.
Να μιλήσουμε τώρα για τα χαρτιά που θα χρειαστείς. Χρειάζεσαι κάποιο άτομο που να πιστοποιεί ότι είσαι αξιόχρεος. Το άτομο αυτό πρέπει να είναι Βρετανός πολίτης και να μπορεί να δώσει κατάσταση λογαριασμού που να δείχνει ότι αν γαμηθεί ο κόσμος, εκείνος/η θα μπορέσει να καλύψει τα έξοδα σου. Αν δεν έχεις guarantor τότε πρέπει να πληρώσεις όλο το συμβόλαιο από την αρχή (που γενικοτερα είναι καλή ιδέα γιατί θα σου δώσουν καλύτερη τιμή). Όπως και να έχει, υπολόγισε ότι στην αρχή θα δώσεις deposit μερικά ενοίκια, γι’ αυτό έχε μερικές χιλιάδες έτοιμες μέσα στον λογαριασμό σου. Επίσης, να έχεις έτοιμα λεφτά για προκαταβολή πριν γίνει η αίτηση. Για να βγάλουν το σπίτι από την αγορά πρέπει να τους δώσεις κάποια λεφτά ως εξασφάλιση μέχρι να τους πάρεις τα απαραίτητα χαρτιά που χρειάζεται για να υπογραφεί το συμβόλαιο (μέχρι να μιλήσουν και με τον guarantor κτλ). Στο μεταξύ εσύ να έχεις έτοιμα αντίγραφα του διαβατηρίου σου, ταυτότητας και εγγραφής στο πανεπιστήμιο.
Να είσαι καχύποπτος/η. Αν η τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από τη μέση τιμή της περιοχής μάλλον κάτι πάει λάθος (και όχι, σπάνια βρίσκεις την ευκαιρία του αιώνα). Επίσης, πριν κλείσεις ρώτα κάποιον/α που μένει στο Λονδίνο να σου πει για την περιοχή. Κάποιες περιοχές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες γι’ αυτό καλό είναι να κάνεις ένα google search ή καλύτερα να ρωτήσεις μερικά άτομα που ενδεχομένως να μένουν στο Λονδίνο για να σου δώσουν την άποψη τους.
Ακόμα λίγα θέματα και τελειώσαμε. Να ρωτήσεις λεπτομέρειες για τους λογαριασμούς. Υπάρχει υποδομή για ίντερνετ; Με ποια εταιρία ήταν οι προηγούμενοι ένοικοι; Έχουν πληρωθεί οι λογαριασμοί; Πως δουλεύει [με τί] η θέρμανση; Πόσα περίπου ήρθαν οι προηγούμενοι λογαριασμοί;
Α και κάτι άλλο… οι Άγγλοι σου λένε πόσο είναι το ενοίκιο την εβδομάδα άρα κάνε (τιμή x 52) / 12 για να βρεις πόσα ακριβώς θα σου στοιχίζει τον μήνα.