3 minutes
Πρώτη ανάλυση του αποτελέσματος στη Σκωτία
Η ώρα είναι 00:30 ώρα Αγγλίας. Η έρευνα του YouGov δείχνει το ΟΧΙ να προηγείται με 54%, έναντι 46% του ΝΑΙ. Δεν πρόκειται για exit poll, αλλά για έρευνα με ομάδες ατόμων που ερωτήθηκαν πριν και μετά τη ψηφοφορία τι προτίθενται να ψηφίσουν και τι τελικά ψήφισαν.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η προσέλευση στις κάλπες ξεπέρασε κάθε προηγούμενη εκλογική διαδικασία στη Σκωτία και κάθε πρόβλεψη αναλυτών και δημοσιογράφων που ασχολήθηκαν με το δημοψήφισμα. Μάλιστα, ο αριθμός εκείνων που ψήφισαν ταχυδρομικά ανήλθε στο 96% του συνόλου εκείνων που εξέφρασαν πρόθεση να ψηφίσουν με αυτόν τον τρόπο, που είναι πραγματικά εντυπωσιακό.
Ο διευθυντής της YouGov, της υπηρεσίας που προέβηκε στην (μόνη) έρευνα ψήφου μετά τη ψηφοφορία, δήλωσε ότι είναι 99% σίγουρος ότι το ΟΧΙ θα επικρατήσει. Άρα, ελλείψει αποτελεσμάτων, λειτουργούμε βάση των προβλέψεων της YouGov, οι οποίες είναι διαχρονικά ακριβείς.
Λειτουργώντας λοιπόν με την υπόθεση ότι το ΟΧΙ θα επικρατήσει, προχωρώ στις τέσσερις σημαντικές παραμέτρους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί η Βρετανική κυβέρνηση.
Η πρώτη έχει να κάνει με την οικονομία που έχει πληγεί από την αβεβαιότητα των προηγούμενων ημερών. Οι αγορές φαίνεται να αντιδρούν θετικά στο ενδεχόμενο του ΟΧΙ, με την ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου να καταγράφει αύξηση.
Η δεύτερη έχει να κάνει με την εσωτερική κατάσταση στη Σκωτία. Τις τελευταίες μέρες έχουμε δει την αύξηση του εσωτερικού διχασμού μεταξύ των υποστηρικτών των δυο πλευρών. 10% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έτυχαν παράλογης αντιμετώπισης (“unreasonable behaviour”) από τους υποστηρικτές του ΝΑΙ, και 5% από τους υποστηρικτές του ΟΧΙ. Επίσης, είδαμε να εντείνονται και να πληθαίνουν οι εθνικιστικές τάσεις, οι οποίες θα πρέπει να κατευναστούν (και να ικανοποιηθούν σε κάποια βαθμό) τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.
Η τρίτη παράμετρος έχει να κάνει με τις υποσχέσεις που δόθηκαν στου Σκωτσέζους τις τελευταίες μέρες. Οι τρεις ηγέτες — Κάμερον για του Συντηρητικούς, Μίλιμπαντ για τους Εργατικούς και ο Κλέγκ για τους φιλελεύθερους δημοκράτες — δήλωσαν επανειλημμένα ότι τα κόμματα τους θα υποστηρίξουν περαιτέρω αποκέντρωση και μεταφορά πολιτικών εξουσιών στη Σκωτία και αλλού. Τώρα απομένει να δούμε κατά πόσο θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, και με ποιο τρόπο θα το πράξουν. Συζητείται μέχρι και η υιοθέτηση ενός ομοσπονδιακού μοντέλου.
Η τέταρτη παράμετρος έχει να κάνει με τα εσωτερικά του κυβερνώντος κόμματος, των Συντηρητικών, όπου ο Ντέιβιντ Κάμερον νοιώθει την καρέκλα του να τρίζει. Αρχικά έκανε το λάθος να συμφωνήσει στο δημοψήφισμα νομιζόμενος ότι το ΟΧΙ θα κέρδιζε πανηγυρικά. Τις τελευταίες εβδομάδες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η αναμέτρηση θα ήταν οριακή. Ο πρωθυπουργός εφησυχασμένος άργησε να αντιδράσει, και όταν ενεπλάκη δεν ήταν αποτελεσματικός. Χρειάστηκε να επέμβει ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος ανέλαβε την ανεπίσημη ηγεσία της πλευράς του ΟΧΙ τις τελευταίες μέρες. Ο Κάμερον καλείται να υπερασπιστεί την καρέκλα του. Το κόμμα του με τη σειρά του καλείται να διαχειριστεί τη διχόνοια στους κύκλους του, όπου οι backbenchers (βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που δεν εμπλέκονται στην κυβέρνηση, κυρίως πιο ακραίοι) έχουν κηρύξει πόλεμο στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κάμερον.
Σας καληνυχτίζω. Συγχωρέστε τυχόν προφανή λάθη, η ώρα είναι προχωρημένη κι εγώ μισοκοιμισμένος. Αν προσέξετε κάτι, στείλτε μου μήνυμα.