George Iordanou Politics, Philosophy and (not much) Real Life

Iδιωτικοποιήσεις και η εμπειρία μου στην Αγγλία

Στο Coventry που ζούμε με την Ευηλένα, το οποίο είναι βιομηχανική πόλη με χαμηλότερο κόστος ζωής από τη Λευκωσία, πληρώνουμε περισσότερα για ρεύμα απ’ ότι οι γονείς μου στην Κύπρο, παρόλο που διαμένουμε σε ένα σπίτι το οποίο είναι 4-5 φορές μικρότερο του πατρικού μου και παρόλο που είμαστε μόνο 2 άτομα που δουλεύουν τις περισσότερες ώρες της μέρας εκτός σπιτιού.

Η Αγγλία είναι μια από τις χώρες που ιδιωτικοποίησε, μεταξύ άλλων, την παροχή ενέργειας, τα τρένα, τις τηλεπικοινωνίες και πιο πρόσφατα, το ταχυδρομείο.

Η κυβέρνηση πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ σκληρή πραγματικότητα, αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας: ότι φέτος η Αγγλία θα θρηνήσει νεκρούς λόγω της υψηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και του γκαζιού. Δηλαδή μιλάμε για ανθρώπους με σπίτια και δουλειές, οι οποίοι θα παγώσουν μέχρι θανάτου… στο σαλόνι τους, επειδή δε θα τολμήσουν να ανοίξουν τη θέρμανση ξέροντας ότι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος και του γκαζιού.

Παρόλα αυτά, οι έξι εταιρείες που έχουν ολιγοπώλιο στην παροχή ενέργειας, ανακοίνωσαν αυξήσεις της τάξης του 8-10%, που θα ισχύσουν από τον επόμενο μήνα, υποχρεώνοντας ουσιαστικά τους πελάτες τους να υπογράψουν συμβόλαια για πάγωμα της τιμής της ενέργειας, τα οποία όμως είναι δεσμευτικά μέχρι το 2016, αφαιρώντας δηλαδή από τον καταναλωτή τη δυνατότητα εξεύρεσης φθηνότερης εναλλακτικής πριν το 2016 (ένα τέτοιο συμβόλαιο υπογράψαμε κι εμείς, μη έχοντας άλλη ουσιαστική επιλογή).

Αναλυτικά οι αυξήσεις της κάθε μιας από τις έξι εταιρίες, από το BBC http://www.bbc.co.uk/news/business-24909251
Αναλυτικά οι αυξήσεις της κάθε μιας από τις έξι εταιρίες. ΠΗΓΗ: BBC

Την ίδια ώρα τα τρένα είναι εξαιρετικά ακριβά· τόσο ακριβά που συμφέρει να οδηγήσεις παρά να τα χρησιμοποιήσεις (ενδεικτικά, τις προάλλες η Ευηλένα έπρεπε να πάει πρωί στο Λονδίνο για δουλειά, το οποίο είναι μια ώρα μακριά, και της στοίχισε £80 για ένα εισιτήριο μετ΄ επιστροφής σε ώρα αιχμής). Το αυτοκίνητο, φυσικά, είναι πολυτέλεια της μεσαίας τάξης και έτσι οι οικονομικά ευάλωτες ομάδες είναι γεωγραφικά περιορισμένες σε πόλεις όπως το Coventry. Παρόλο που τα αυτοκίνητα είναι φθηνά, οι ασφάλειες τους είναι πανάκριβες. Πέρυσι για παράδειγμα, πληρώναμε £900 τον χρόνο για ένα αυτοκίνητο 12 χρονών, αξίας λιγότερης των £1000. Η τιμή της ασφάλειας του αυτοκινήτου εξαρτάται από τον ταχυδρομικό κώδικα του σπιτιού που μένεις. Όταν ζούσαμε πχ στο Cambridge που είναι μια από τις πιο εύπορες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, η ίδια ασφάλεια για το ίδιο αυτοκίνητο από την ίδια εταιρία στοίχιζε £400 αντί £900.

Το ταχυδρομείο ιδιωτικοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα. Η συντηρητική κυβέρνηση, θέλοντας να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας που υπηρετεί, κοστολόγησε την εταιρεία πολύ πιο χαμηλά από την πραγματική της τιμή, με αποτέλεσμα όσοι είχαν αγοράσει μετοχές της Royal Mail, να απολαύσουν κέρδη της τάξης του 38% την πρώτη μέρα που η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο. Στο μεταξύ, καμία ουσιαστική εξήγηση δεν δόθηκε αναφορικά με τους λόγους της ιδιωτικοποίησης και της τόσο χαμηλής κοστολόγησης δεδομένου του κερδοφόρου χαρακτήρα της εταιρείας.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση μετά την ιδιωτικοποίηση παρά πριν την ιδιωτικοποίηση. Παρόλο που η Αγγλία, σε αντίθεση με την Κύπρο, έχει τους απαραίτητους μηχανισμούς για να ελέγχει ότι τηρούνται τα νομικά κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών, αντιμετωπίζει μιαν άλλη κρίση, τη λεγόμενη ‘κρίση των συμβολαίων εργασίας  μηδέν ωρών’ (zero hour contracts), όπου 22% των εργαζομένων σε ιδιωτικές εταιρείες έχουν συμβόλαια που τους εγγυώνται λιγότερο από 3 ώρες δουλειάς την εβδομάδα. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που τόσο η κεντροαριστερή αντιπολίτευση όσο και η ιδιαίτερα συντηρητική κυβέρνηση δεσμεύτηκαν να το αντιμετωπίσουν νομοθετικά.

Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ψύχραιμα και όχι δογματικά. Η απάντηση δεν είναι ένα απλό ναι ή ένα όχι. Άλλωστε, δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος/α που να διαφωνεί με την αναγκαιότητα αποφυγής μιας μελλοντικής κατάστασης του τύπου των Κυπριακών Αερογραμμών. Οφείλουμε να έχουμε μια πιο σφαιρική προσέγγιση. Προ παντός, οφείλουμε να διαχωρίσουμε τη θεωρία περί ιδιωτικοποιήσεων με την πρακτική των ιδιωτικοποιήσεων, μαθαίνοντας από τα λάθη και τις εμπειρίες των χωρών που ήδη εφάρμοσαν τις πολιτικές που η κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι έτοιμη να εφαρμόσει άκριτα κατ’ υπόδειξιν της Τρόικας. Οφείλουμε δηλαδή να αξιολογήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις στις χώρες της δυτικής Ευρώπης αλλά και στις χώρες οι οποίες βρίσκονται σε παρόμοια (τραγική) κατάσταση με τη δική μας, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο δημόσιος και ο ημιδημόσιος τομέας στην Κύπρο είναι τέλειος, ούτε ότι πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ως έχει. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Τα δυο πιο σημαντικά είναι τα εξής: (α) Τα διοικητικά συμβούλια διορίζονται από τα κόμματα και απαρτίζονται από άτομα που βρίσκονται εκεί όχι λόγω των εξειδικευμένων γνώσεων, της επαγγελματικής τους εμπειρίας ή των ικανοτήτων τους, αλλά λόγω της κομματικής τους σταδιοδρομίας–είναι δηλαδή το αποτέλεσμα του ‘κανονίσματος’ κάποιου κόμματος. (β) Δεν υπάρχει επαρκής αξιολόγηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, με αποτέλεσμα οι πλείστοι να βαθμολογούνται με άριστα και να υπάρχει σπατάλη και κακοδιαχείριση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Το ότι το η ΑΗΚ, ΑΤΗΚ και το ΡΙΚ πάσχουν από τα προαναφερθέντα προβλήματα δε σημαίνει ότι η ιδιωτικοποίηση είναι η καλύτερη λύση, ούτε σημαίνει ότι η ιδιωτικοποίηση θα είναι πιο επικερδής για το κράτος ή την οικονομία. Αυτά είναι τρία διαφορετικά θέματα που χρήζουν εκτενούς επιστημονικής μελέτης πριν να ομαδοποιηθούν. Δυστυχώς, η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν έχει δώσει στοιχεία για το κάθε ένα από αυτά τα ζητήματα, παραμόνο επιμένει στην ορθόδοξη νεοφιλελεύθερη θεωρία ότι η ιδιωτικοποίηση θα καταλήξει σε περισσότερη ανταγωνιστικότητα, χαμηλότερες τιμές και ποιοτικά προϊόντα, παρόλο που η εφαρμογή της θεωρίας έχει αποδειχτεί προβληματική σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως σε χώρες όπου εφαρμόστηκε στα πλαίσια επιβεβλημένων δομικών αλλαγών από το ΔΝΤ και ιδίως σε τομείς που αποτελούν φυσικά μονοπώλια.

Ακόμα κάτι που η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει στα πλαίσια της αιτιολόγησης των ιδιωτικοποιήσεων είναι η πεποίθηση ότι ένα μικρότερο κράτος είναι προς το συμφέρον των πολιτών και της οικονομίας. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή είναι η ιδεολογία του ΔΗΣΥ και της Τρόικας, όμως αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό: χρειάζονται επιχειρήματα και αποδείξεις που να μπορούν να πείσουν κάποιο/α αναποφάσιστο/η. Μέχρι τώρα δεν είδαμε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Είδαμε τους νυν να φταίνε τους προηγούμενους και τους προηγούμενους να φταίνε τους επόμενους.

Είναι κρίμα να κάνουμε τα λάθη που προσπαθούν να αντιστρέψουν οι εύπορες χώρες της Δύσης και τα οποία απέτυχαν στις χώρες της ‘άλλης Ευρώπης’. Αντί της όποιας παραγωγικής συζήτησης, παρακολουθούμε τις τηλεοπτικές κοκορομαχίες του ΔΗΣΥ με το ΑΚΕΛ, όπου το μείζον θέμα είναι ποιος από τους δυο συμφώνησε τις ιδιωτικοποιήσεις με την Τρόικα, λες και πρόκειται να αλλάξει το οτιδήποτε. Δεν με ενδιαφέρει ποιος τους έφερε–όχι επειδή δεν είναι σοβαρό ζήτημα, αλλά επειδή ο καθένας από εμάς έχει λίγο-πολύ διαμορφώσει μια προσωπική άποψη επί του θέματος–εκείνο που με ενδιαφέρει είναι κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει τις πολιτικές της ή κατά πόσο βαδίζει στα τυφλά ακολουθώντας την Τρόικα, η οποία, κατά παραδοχή του ΔΝΤ, έχει προβεί σε τραγικά λάθη στην πρόσφατη ιστορία της.

Όπως θα έλεγαν οι Άγγλοι: show us the numbers Mr. President.

(Όταν είπα ότι πρόκειται να γράψω κείμενο για το πως βιώνω τις ιδιωτικοποιήσεις στην Αγγλία, ένας φίλος μου ζήτησε να δώσω ενδεικτικούς αριθμούς των εξόδων μου. Είμαστε 2 άτομα πληρώνουμε γύρω στις £1100  τον χρόνο ρεύμα [λείπουμε 2 μήνες το χρόνο και είμαστε εκτός σπιτιού από τις 7πμ μέχρι τις 7μμ], £600 ασφάλεια αυτοκινήτου [έχει χαμηλούς ρίπους και έτσι δεν πληρώνουμε άδεια κυκλοφορίας], £360 ίντερνετ και τηλεόραση, £145 BBC, £840 τηλέφωνα, £6800 ενοίκιο, £250 parking στο πανεπιστήμιο, £5000 στο supermarket, βενζίνη δεν τολμώ να υπολογήσω, £7.10 σε τρένα κάθε φορά που πάει γραφείο η Ευηλένα και μερικές χιλιάδες [νομίζω £2000] για deposit ούτως ώστε να μας ενοικιάσουν σπίτι, του οποίου το ενοίκιο θέλουν μήνες μπροστά καθώς δεν είμαστε Βρετανοί πολίτες.)

About the author

George Iordanou

I'm mostly interested in politics and philosophy, which makes up for the majority of this blog. As this is an archive of what I have written over the years, it also provides a glimpse into my personal life. I'm currently working in the humanitarian sector. In my past life I was in academia where I completed a Ph.D. in political theory with focus on multicultural citizenship. I'm one of the few people lucky enough to be given the opportunity to actually practice their research interests. Needless to say, whatever I write here is strictly my personal opinion and does not represent anyone else.

You can also find me on twitter @iordanou.

21 comments

 • leaving aside the ideological point of view pou ksereis oti symfwnoume sta pleista, diafwnw sto thema timhs tou revmatos.. isws na einai diaforetikes oi dikes sas sygkyries… emena oi goneis mou 2 atoma sthn kypro dinoun revma 200+ euro ton mina enw egw me thn marijana sto londino erxetai mas kamia 75-80aria sterlines to dimhno… prepei na skefteis themata opws conservation of energy, insulating materials twn spitiwn, to kata poso xreiazetai thermansh h’ oxi, an to nero zestenetai me hlektrismo ktl… symfwnw vevaia gia ton athemito ploutismo twn etaireiwn pou auksanoun to margin tous enw to kostos tous kai to proion pou prosferoun paramenei to idio, ara apla ploutizoun kai tha eprepe to kratos na exei thn dynamh na oriothetei tis auksiseis kai na tis akyrwnei an den yparxei allos logos plhn tou kerdous pou ginontai..

  • όντως έσιει διάφορες παραμέτρους που μπορεί να επηρεάσουν την κατανάλωση ρεύματος. Παρόλα αυτά,το πρόβλημα που έχει το Η.Β. με το ολιγοπώλιο των 6 εταιρειών εν δεδομένο – είναι τόσο σημαντικό που παίζει πολλά συχνά σαν κύριο θέμα στην ειδησιογραφία των τελευταίων 2-3 μηνών, τζιαι έσιει συζητηθεί τουλάχιστον στα τρία τελευταία PMQ στο Commons

   • Dekton re george mou kai parakolouthw to thema alla to monopwleio (p.x. AHK) einai kalytero? pragmatiko anoixto competition den mporeis na exeis se kapoia markets giati apo thn fysh tous einai oligopolistic p.x. nero, revma, traina, astynomia/amyna ktl… to thema einai na yparxei elegxos kai kyrwseis outws wste na einai ontws antagwnistikh h agora para na ginetai collusive trading opws symvainei stin prokeimenh periptwsh opws fainetai (opws p.x. ginetai kai me ta oil producing countries tou OPEC group aspoume).. akoma kalytera gia logous ethnikou symferontos tha htan ektos na na yparxei mono enas paroxeas (kratikos) kai na yparxei kai tropos na einai oso pio efficient kai fthinos ginetai, alla opws me polles apotyxies tou kratikou tomea pou ginetai ermaio politikwn skopimothtwn exw kai gia touto tis amfivolies mou

    • Πάρη, βρίσκω το παράδοξο να μιλούμε για ιδιωτικοποίηση επειδή εν έχουμε εμπιστοσύνη του κράτους, τζιαι μετά να καλούμε το κράτος να κάμει regulate την αγορά. Μα ποιο κράτος; Το κράτος του Χάσικου; Είδες τι θέλει να κάμει με την πλατφόρμα velister ο άθρωπος; Γιατί να τον εμπιστευτούμε; Το ερώτημα είναι θέλουμε κρατικό μονοπώλιο που τα κέρδη έρκουνται στα ταμεία του κράτους ή θέλουμε ολιγοπώλειο τζιαι καρτέλ 5 εταιριών που τα κέρδη πάνε στους μετόχους των ιδιωτικών αυτών εταιρειών.

     Επιμένω ότι δαμέ εν διώ λύσεις, τούτο που λαλώ εν ότι η κυβέρνηση οφείλει να δικαιολογεί τις πολιτικές της, πράμα που εν κάμνει. Αν θέλουμε ολιγοπώλιο 5 εταιρειών επειδή η θεωρία μας λαλεί ότι θα έχουμε πιο ανταγωνιστικές τιμές τζιαι καλύτερα προϊόντα οφείλουμε να αποδείξουμε ότι όντως τούτο ισχύει. Παραδείγματα υπάρχουν. Έσιει τούτη τη στοιχειώδη ευθύνη η κυβέρνηση.

 • ta stoixeia deixnoun xekathara ti simainei idiwtikopioisi. an i agglia en valid paradeigma gia tin kipro, ena peinasoume polla.

  eisai polla eugenikos sto pws xrisimopioias ti glwssa ta gerima

  • Λέανδρε, τα στοιχεία δείχνουν ότι έσιει μεγάλη απόκλιση μεταξύ της θεωρίας πάνω στην οποία βασίζεται η κυβέρνηση τζιαι της εφαρμογής της. Εν αντιλέγω ότι σε κάποιες περιπτώσεις η ιδιωτικοποίηση ή η μερική μετοχοποίηση κάποιων οργανισμών εν αναγκαία τζιαι αναπόφευκτη – κλασσικό παράδειγμα οι Κ.Α., απλά εν γίνεται να πετάσσουμε τόσα λεφτά κάθε χρόνο στις Κ.Α. τζιαι να πιερώνουμε τζιαι τόσα πρόστιμα στην Ε.Ε. Όμως εν σημαίνει ότι τούτη εν η γενική λύση. Οι θεωρίες τους προκαλούν expectations, τα οποία expectations καθοδηγούν την μετάβαση των ιδεατών τζιαι abstract θεωριών σε policy proposals που εν τέλει εφαρμοζονται.

   Η ουσία είναι η εξής:

   **Αν η εφαρμογή αυτών των θεωρητικά-καθοδηγούμενων πολιτικών δεν δικαιώνουν τις αρχικές προσδοκίες, τότε οι θεωρίες παύουν να είναι χρήσιμες και οι προασπιστές τους θα έπρεπε να σταματήσουν να τις χρησιμοποιούνται σαν βάση για policy-making.**

   Γενικότερα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει το θάρρος να δικαιολογήσει τις πολιτικές της και η αντιπολίτευση να αρθρώσει πολιτικό λόγο πέραν του “δεν είναι εμείς που τους εφέραμε”. Να στοιχειοθετήσουν δηλαδή την απόφαση τους να ιδιωτικοποιήσουν κερδοφόρες εταιρίες. Αν μπορούν να μας εξηγήσουν πως στο καλό δικαιολογούν μια τέτοια κίνηση — πέραν του “δεσμευτήκαμε στην Τρόικα” — τότε fair enough. Πχ δεν μας εξήγησαν από που θα βρουν τα λεφτά που θα χάσουν από τη cyta και την AHK. Πως θα γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, με ποιο τρόπο θα βγει κερδισμένο το κράτος και ο πολίτης, κατά πόσο τα συμφέροντα του κράτους είναι διαφορετικά από του πολίτη και πως περιμένουν να αντιδράσει η αγορά (με στοιχεία, όχι με ευσεβοποθισμούς όπως μας συνήθισε ο παθολογικός ψεύτης που διόρισε ο Ν.Αναστασιάδης για Υπουργό Οικονομικών)

   • μιλάς βέβαια από την σκοπιά του κράτους πρόνοιας και της αστικής διαχείρισης. Δεν είναι χώρος το fb για ανάλυση βάθους, οπόταν απλά θα αρκεστούμε σε ρηχά σχόλια τα οποία είναι στην ουσία συνθηματολογία. Άλλωστε το άρθρο σου για ένα νεοφιλελεύθερο ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του σοβαρό, το να πεις για την προσωπική σου εμπειρία και οποιαδήποτε άλλη εμπειρία ανθρώπου είναι λαικισμός, μην το ξεχνάς. Από το άρθρο σου παίρνω τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων τα οποία βιώνω και εγώ, και λέω ότι ακόμη και με αστικούς όρους, οι νεοφιλελεύθεροι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προσδοκίες της θεωρίας τους, ούτε καν να κοντέψουν γιατι οι αντιθέσεις στο καπιταλιστικο τρόπο παραγωγής είναι ασυμφιλίωτες. Για το αν ο εμπορευματικός τρόπος παραγωγής είναι θεμιτός η όχι, νομίζω εν αρκετά δύσκολο να συμπυκνώσουμε μια περίληψη σε σχόλια

 • You’ve got good points. Alla, let me ask you: Posa einai ta esoda sas? To telefono mporeis na to diaxeiristeis kamontas ena simvoleio jai plirwnontas mono 12 lires ton mina gia 2 xronia. Meta ananewneis to ara peftei sou 144 lires to xrono to atomo me polla lepta calls, girw sta 500 minimata. (kinito). (De 3erw kata poso to BBC einai aparetito)

  Simasia exei posa lefta pernoun pou ta xeria sas jai pos ta diaxirizesai. Kathigites, kai oxi mono, stin kipro jai stin ellada menoun apierwtoi.. Stin Kipro den exei kanenas mas ta dikeomata pou exoumen stin Aglia. Dame ama thelw pianw jai house benefit, jai me llies wres ergasias eimai Vasilissa! Tha epernes pote stin Kipro holiday pays?

  H timi tis asfaleia aftokinitou e3artate episis jai pou tin empiria sou ws odigos. H pezina dame en pio ftini (nomizw) pou tin pezina tis Kiprou

  • Εν τζιαι εν το point πόσα πληρώνω εγώ, αλλά κατά πόσο οι ιδιωτικοποιήσεις στην Αγγλία είχαν το αναμενώμενο αποτέλεσμα

   • Nai to point en ta apotelesmata pou eproanaferes e3eteias twn idiotikopoihsewn. Touto en anamenomeno dioti o i kivernisi ginete anisxiri mprosta sto kefaleo. Anaferes analitika posa 3odevete jai epanalamvanw oti iparxoun ftinoteres enallaktikes liseis

    • Όντως έσιεις δίκαιο, ιδίως για energy companies, σκεφτούμαστε να αλλάξουμε σε κάποια πιο φτηνή. Που τζιαμέ τζιαι τζεί, η ασφάλεια αυτοκινήτου εν η πιο φτηνή που ήβραμε, τα τηλέφωνα θα μπορούσαμε πιο φτηνά αλλά εν θέλουμε γιατί αρέσκουν μας τούτα που έχουμε, τζιαι το supermarket θα μπορούσε να ήταν κάμια 50αρια λιγότερο αλλά τούτο σημαίνει ότι θα έπρεπε να στερηθούμε κάποια πράματα.

  • Μιχάλη το θέμα ειναι να συγκρίνεις την κατάσταση με τις ιδιωτικοποιήσεις στην Αγγλία πριν τζιαι μετά, όι να συγκρίνεις την πρώην αυτοκρατορία τζιαι νυν financial κέντρο της Ευρώπης με την πιο παττησμενη χώρα της ανατολικής Ευρώπης που πριν 2 χρόνια εκαταφερε να ανατινάξει το κύριο ηλεκτροπαραγωγικό της σταθμό

   • ισως, αλλα το επιχειρημα σου ηταν, χοντρα, οτι “εγω πληρωνω παραπανω που τους γονεις μου στην κυπρο” κατι που επιστημονικα εν στεκει διοτι απλα εν καμνεις καμια απομονωση των διαβλητων (variables εννοω), σε αντιθεση με την μελετη της eurostat. επισης το οτι “ανεβηκαν οι τιμες του ρευματος στην αγγλια” (απο μονο του) εν σημαινει τιποτε. μαλλον επειδη ανεβηκε το κοστος της πρωτης υλης; θα ηταν πιο σωστο να πεις οτι χωρις επαρκη εποπτεια των ιδιωτικων εταιριων, απο το κρατος μιας “δεξιας” κυβερνησης, υπαρχει η πιθανοτητα να ζημιωθει ο καταναλωτης. παντως σιγουρα το οτι η αηκ “φκαλει κερδος” δεν ειναι λογος για να μεν ιδιωτικοποιηθει διοτι ο σκοπος της δεν ειναι να φκαλει κερδος αλλα να παρεχει ρευμα στον κοσμο οσο πιο φτηνα γινεται. κατι που χωρις ανταγωνισμο δεν εχει κανενα λογο να καμει

    αν ειχες καποια στοιχεια για το κοστος του ρευματος πριν και μετα τις ιδιωτικοποιησεις στην αγγλια, θα ηταν πιο καταλληλος τροπος να επιχειρηματολογισεις

    • Συγγνώμη, αλλά τούτο εν ήταν το όλο επιχείρημα του κειμένου. Τούτη ήταν η πρώτη παράγραφος του κειμένου – το θέμα της ενέργειας εν ήταν καν η κύρια θεματολογία του κειμένου.

     Το θέμα της παροχής ενέργειας στο Η.Β. είναι πολύ επίκαιρο και δεν σηκώνει, νομίζω, ιδιαίτερης αμφισβήτησης, αφού βρισκόμαστε σε μια φάση όπου οι 6 μεγάλες εταιρίες που έχουν ολιγοπώλιο κάνουν above-inflation αυξήσεις χρόνο με τον χρόνο, εξαναγκάζοντας ακόμα και τη συντηρητική κυβέρνηση να συζητήσει το θέμα στο κοινοβούλιο και να παραδεχτεί στο Prime Minister Question Time (πριν 2 εβδομάδες νμζ) ότι δεν έχει τρόπο να αποτρέψει τον θάνατο ανθρώπων που δε θα μπορούν να ανοίξουν τη θέρμανση του.

     Για παράδειγμα η Guardian σήμερα γράφει πως τα τελευταία 3 χρόνια υπήρξε 36% αύξησης στην τιμή της ενέργειας. http://www.theguardian.com/money/2013/nov/16/energy-prices-rise?CMP=twt_gu

     Η Huffington Post UK και το BBC προειδοποιούν τον κόσμο ότι οι αυξήσεις θα συνεχίσουν για τα επόμενα 17 χρόνια. http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/11/12/water-energy-bills_n_4260596.html και http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-24920026

     Οι πολιτικοί συνέχεια χρησιμοποιούν τη λέξη “fix” για την αγορά ενέργειας, θεωρώντας την χαλασμένη καθώς δεν υπάρχει επαρκής ανταγωνισμός.

     Το ένα πράμα που εν μπορείς εύκολα να κάμεις argue είναι ότι έχει αποτύχει παταγωδώς η προσπάθεια των κυβερνήσεων (ξεκίνησε με τους εργατικούς που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για τους big 6) να ιδιωτικοποιήσουν και να κάνουν ανταγωνιστικό τον τομέα της παροχής ενέργειας.

 • Παρολο που λετε οτι δεν ειναι το θεμα σας η ενεργεια ωστοσο να μου επιτρέψετε να σημειωσω οτι η πρωτη παραγραφος σας ειναι ανακριβης και χαλαει το κατα τα αλλα εμπεριστατωμένο και με επιχειρήματα κείμενο σας. Ειναι φανερο και αποδεδειγμένο οτι το κοστος ενέργειας στην Κυπρο ειναι υψηλότερο και απο τη Βρετανία αλλά και απο το σύνολο γενικά των χωρών στην Ε.Ε.. Επιπλέον αν και δεν θεωρώ ότι η ιδιωτικοποίηση ειναι η λύση στη σειρά των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΑΗΚ δεν μπορω να παράβλεψω τα πιο κάτω τα οποία ακριβώς ειναι απότοκα του σημερινού της προβληματικου μοντέλου διοίκησης.
  1. Η ΑΗΚ δεν ασχολήθηκε με εναλλακτικές πηγες ενέργειες παρά μονο τα τελευταια χρόνια και μόνο αφου εξαναγκάστηκε λογω των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει η Κ. Δημοκρατία απέναντι στην ΕΕ.
  2. Η ΑΗΚ αποτελεί τον οργανισμό με τους περισσότερους διευθυντές, αν.διευθυντές, βοηθούς διευθυντές στην Κυπρο ( ίσως και στην Ευρώπη).
  3. Οταν η Ευρώπη πλεον στράφηκε προς το φθηνότερο Φ.Σ. η ΑΗΚ κατασκεύαζε Η.Π. με τις 3 ανεμογεννήτριες του να μπορουν να δουλέψουν αποκλειστικά με μαζούτ.
  4. Αδιαφάνεια. Προσλήψεις απο την πισω πόρτα. Κακοδιαχείριση.
  5. Μισο δισεκατομμύριο χρέος.

  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  Υ.Γ.1 Αναφέρετε έξοδα… Δεν αναφερετε έσοδα. Να μιλήσουμε για μισθούς στην Κυπρο? Ιδιωτικό τομέα? Νομιζω θα γνωρίζετε.
  Υ.Γ.2 λογαριασμός ΑΗΚ ενα άτομο, ωράριο εργασιας ατόμου μέχρι της 5, με ήπιο χειμώνα, χαλαρα 800 ευρώ τον χρονο.
  Υ.Γ.3 Να ανοιξουμε και το κεφάλαιο συτα? Ενδεικτικά να αναφέρω ίντερνετ (6ΜΒ) και τηλεοραση 1020 ευρώ(!) τον χρονο.

 • Your paying too much my friend.
  £5000 for supermarket?? Thus, £96 per week for two persons? What are you people eating every day.
  £840 phone expenses? thus, £70 per month. There are some good deals for just £11 per month (unless you realy need the iphone 5S?? )

  Anyway, Γιωργο μου σε βρισκω ή λιγο υπερβολικο ή πολυ σπάταλο.

 • Quick comment παρόλο που κάποια σημεία εντζίσαν τα τζαι άλλοι:
  – Δεν συμφωνώ με πρακτικές και φιλοσοφίες one-size-fits-all του στυλ της Τρόικας και δουλειά των δικών μας πολιτικών (κυβερνώντων και μη) εν να διαχειριστούν σωστά τα σκατά που εδημιουργήσαν.
  – Δεν πιστεύω ότι το ΔΗΣΥ είναι υπερ ιδιωτικοποιήσεων – και ας είναι η δήθεν ιδεολογία τους – μια ιδεολογία υπάρχει: πόση δύναμη τζαι επιρροή έχω αρα ποιούς διορίζω/ελέγχω … και αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως – such is politics in my mind.
  – Μπαίνοντας στα σημεία – η ΣΥΤΑ δανείζει στο κράτος, δεν είναι απλά κερφοφόρα είναι πανίσχυρη, με καλύτερη οργάνωση όχι μόνο επιβιώνει αλλά και θα είναι ο πιο δυνατός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός για ΠΑΡΑ πολλά χρόνια – αυτή η καλύτερη οργάνωση μπορούσε να γίνει και αν ανήκε στο κράτος – απλά πρέπει να γίνει σωστά. Αν αφεθεί να βάλει τιμές ελεύθερα θα διαλύσει τον ανταγωνισμό.
  Η ΑΗΚ υστερεί σε πάρα πολλά πράγματα – ψηλό κόστος παραγωγής κυρίως λόγω του ότι ποτέ δεν εμπήκε στην διαδικασία να αλλάξει της πηγές ενεέργειας της και ποτέ δεν έκανε η κυβέρνηση κάποιο μακροπρόθεσμο σχέδιο.
  Οι ΚΑ πρέπει να κλείσουν.
  Τα ταχυδρομεία πάλε παν τα καλά όπως είναι – αν και στην Αγγλιά αν στείλεις ενα γράμμα εσωτερικά θέλει 1 μέρα, στην Κύπρο απο Λευκωσία σε Λευκωσία θέλει 5-7 εργάσιμες. Τα ταχυδρομεία προχωρούν και με diversification με το mobile money πολλά σύντομα.
  – Τέλος, επειδή είπα ότι δεν συμφωνώ με το one size fits all το ίδιο ισχύει και με την σύγκριση Κύπρου – Αγγλίας — δεν στέκει για πολλούς λόγους (ιστορικοί, διαφορετικά μεγέθη, resources κτλ) και επίσης γιατί πρέπει να δούμε και την ποιότητα (δαμέ που μεινίσκω το ρεύμα πέφτει κάθε μήνα τουλάχιστον μια φορά, και το ιντερνετ πάει μέχρι μια ταχύτητα από ένα παροχέα μόνο σε ψηλότερα κόστα). Τελικά το μεγάλο μας θέμα εν το governance – δεν υπάρχει διαδικασία για τίποτα και αν υπάρχει είναι στα χαρτία. Έτσι από τα πιο μικρά στα πιο μεγάλα κάμνουμε της κκελές μας. Αν πιάσεις και ρωτήσεις στην ΑΗΚ για μια διαδικασία αίτησης για ρεύμα σε νεο σπίτι θα σου πει ο καθένας την ΑΠΟΨΗ του όχι την διαδικασία – το έχω πάθει από πρώτο χέρι και μοθ κόστησε πάρα πολλά – αν θέλετε λεπτομέρειες μπορώ να τες μοιραστώ.

George Iordanou Politics, Philosophy and (not much) Real Life

Archives

Social Media