Ο Aρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Χριστιανικής εκκλησίας της Κύπρου, Χρυσόστομος Β’, κατά κόσμο Ηρόδοτος Δημητρίου, τόνισε την ανάγκη σύγκλισης Οικουμενικής Συνόδου, ούτως ώστε οι ανώτατοι ιεράρχες της εκκλησίας, μεταξύ άλλων, να καταδικάσουν την ομοφυλοφιλία.

Άραγε πως είναι να είσαι ακόλουθος μιας θρησκείας που κηρύττει το μίσος τόσο απροκάλυπτα; Και μην ακούσω πάλι περί διαχωρισμού θρησκείας και εκκλησίας. Χρειάζεται να είσαι κάποιου είδους θεϊστής για να αποδεχθείς αυτόν τον διαχωρισμό. Για τους υπόλοιπους, η θρησκεία είναι δημιούργημα κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι αποτέλεσαν την πρώτη εκκλησία. Η Ορθόδοξη Χριστιανική εκκλησία αποτελεί μετεξέλιξη της αρχικής εκκλησίας που δημιούργησε την εν λόγω θρησκεία και κατ’ επέκταση, ο διαχωρισμός της θεωρίας και της πρακτικής του σύγχρονου ορθόδοξου χριστιανισμού δεν έχει νόημα στα μάτια κάποιου που απορρίπτει το μεταφυσικό στοιχείο των θρησκειών.

Αντιλαμβάνομαι δε, ότι οι άνθρωποι έχουν ελεύθερη βούληση, την οποία εξασκούν ερμηνεύοντας τις κύριες γραφές πάνω στις οποίες βασίζεται η θρησκεία και η εκκλησία τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έρχονται σε ρήξη με το κατεστημένο• τις ερμηνείες δηλαδή των ελίτ των θρησκειών τους. Άρα, αν κάποιος συμπεράνει ότι όλοι οι χριστιανοί ορθόδοξοι είναι συνένοχοι στην προώθηση του μίσους κατά της διαφορετικότητας, βάση του αξιώματος ότι η θρησκεία ισούται με την εκκλησία, τότε θα έχει λάθος.

Η μισανθρωπιά της Χριστιανικής Ορθοδοξίας μάλλον δεν αντικατοπτρίζει την πλειοψηφία των ακολούθων της. Όμως, οι ακόλουθοι αυτοί φέρουν ευθύνη στο βαθμό που είναι υποτακτικοί στο μίσος που προωθείται από τους επίσημους εκπροσώπους της θρησκείας τους. Άρα, μόνο οι χριστιανοί οι οποίοι παθητικά ανέχονται τον ομοφοβικό λόγο των ιεραρχών τους φέρουν ευθύνη για τις συνέπειες της ακραίας αυτής ρητορείας.

Η μπάλα είναι στο γήπεδο των Ορθοδόξων Χριστιανών της Κύπρου, οι οποίοι έχουν ευθύνη να σπάσουν τη συνένοχη σιωπή τους και να ξεμπροστιάσουν την ηγεσία της εκκλησίας τους.