George Iordanou Politics, Philosophy and (not much) Real Life

Πρέπει να τεθεί εκτός νόμου το ΕΛΑΜ;

Δεν είμαι υπέρ του να θέσουμε το ΕΛΑΜ εκτός νόμου. Το ζητούμενο δεν είναι να απαγορεύεται να είσαι φασίστας, αλλά να μη θέλεις να είσαι φασίστας. Το να απαγορεύσουμε σε συμπολίτες μας να έχουν συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις αντιτίθεται στη δημοκρατία, την οποία υποτίθεται ότι προασπιζόμαστε. Είναι πολύ διαφορετικό να μιλάμε για ποινική δίωξη ατόμων που έχουν προβεί σε εγκληματικές ενέργειες, όπως για παράδειγμα ΕΛΑΜίτες που επιτίθενται σε μετανάστες και ΤουρκοκυπρίουςΜΜΑΔίτες ομοϊδεάτες τους που σπάζουν πόδια μεταναστών και κρατικούς αξιωματούχους που περιφρονούν τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστών και άλλο να διώκουμε ανθρώπους για τα πολιτικά τους πιστεύω.

Πιο κάτω παραθέτω απόσπασμα του νόμου περί καταπολέμησης μορφών ρατσισμού και ξενοφοβίας και διερωτώμαι κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να τον εφαρμόσουμε. Αν ναι, τότε πρέπει να δεχτούμε ότι αρκετοί από τους πρωταγωνιστές της Κυπριακής πολιτικής σκηνής πρέπει να βρεθούν πίσω από τα σίδερα. Είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο;

Ο Περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμος του 2011 (134(I)/2011), αναφέρει:

“Πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως δημόσια διαδίδει και δημόσια υποκινεί με οποιοδήποτε τρόπο βία ή μίσος που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, κατά τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια τάξη ή που έχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα, είναι ένοχο αδικήματος..”

Είναι άραγε υποκίνηση μίσους να διαδίδεις στη βουλή και στα κανάλια ψεύδη για παχουλά επιδόματα μεταναστών; Αν ναι, τότε πρέπει να συλλάβουμε το γνωστό πρώην βουλευτή του ΔΗΚΟ. Είναι άραγε υποκίνηση μίσους να λες όπου σταθείς και όπου βρεθείς ότι κάθε δουλειά μετανάστη είναι μια δουλειά λιγότερη για τους κύπριους; Αν ναι, τότε πρέπει να συλλάβουμε υπουργό της υφιστάμενης κυβέρνησης. Αν το ΕΛΑΜ πρέπει να τεθεί εκτός νόμου τότε τί πρέπει να κάνουμε στους υποστηρικτές του; Πρέπει να συλλάβουμε τον Αρχιεπίσκοπο που είπε ότι “οι πλείστες απόψεις του ΕΛΑΜ είναι κρυστάλλινες και με εκφράζουν”, τον βουλευτή του ΔΗΣΥ που πήγε σε εκδήλωση τους για να κάνει ομιλία για τον φιλοχουντικό του πατέρα, και τον άλλο υπουργό του ΔΗΣΥ που στις 17/9/2013 είπε ότι “δεν υπάρχουν νεοφασιστικές κινήσεις στην Κύπρο, ούτε οργανώσεις που διακατέχονται από άκρατο εθνικισμό ή προωθούν είτε τον ρατσισμό είτε την ξενοφοβία”, κάνοντας whitewash τα εγκλήματα του ΕΛΑΜ. Και μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο βοηθός γενικός εισαγγελέας ήταν ο δικηγόρος του ΕΛΑΜ.

Η άνοδος της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και του φασισμού είναι το πολύ προβλέψιμο αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρώπης. Το ‘φαινόμενο’ αυτό ήταν υπολογίσιμο ενδεχόμενο και αποτελεί σύμπτωμα του προβλήματος. Οι ενέργειες μας πρέπει να επικεντρωθούν στην ουσία που είναι η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση των πολιτών από τα κράτη τους, οι μη-εκλελεγμένοι τεχνοκράτες που ορίζουν το μέλλον δημοκρατικών χωρών και ο διαχωρισμός ολόκληρων λαών σε δανειστές και δανειζομένους, με τους νεο-φιλελεύθερους ηγέτες τους να καμώνονται ότι λαμβάνουν αποφάσεις με πιστόλια στους κροτάφους. Θέλουμε να εκλείψει ο φασισμός; Χρειαζόμαστε πραγματική δημοκρατία με τον πολίτη στο κέντρο των αποφάσεων και όχι με πολιτικούς που εκ των υστέρων απολογούνται για την αναξιοπιστία τους, όταν οι αποφάσεις που έλαβαν τα ξημερώματα κάποιου Σαββάτου διέλυσαν την οικονομία της χώρας τους. Ναι, χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία, γιατί αξίζουμε κάτι παραπάνω από το “φταίνε οι προηγούμενοι” (καλό κουμάσι και του λόγου τους, άφησαν τη χώρα να χρεοκοπήσει για να μη χάσουν πρόσωπο με τη Λαϊκή). Θέλουμε να νικήσουμε τον φασισμό; Χρειάζεται ελπίδα στις νέες γενιές και περισσότερη δημοκρατία. Πολύ φοβάμαι ότι με τις υφιστάμενες προτεραιότητες της κυβέρνησης – κτηματομεσίτες και τα δάνεια τους, τραπεζίτες και η απληστία τους, βιομήχανοι και τα κέρδη τους με τις ιδιωτικοποιήσεις – έχουμε πολλά να δούμε ακόμα.

About the author

George Iordanou

I'm mostly interested in politics and philosophy, which makes up for the majority of this blog. As this is an archive of what I have written over the years, it also provides a glimpse into my personal life. I'm currently working in the humanitarian sector. In my past life I was in academia where I completed a Ph.D. in political theory with focus on multicultural citizenship. I'm one of the few people lucky enough to be given the opportunity to actually practice their research interests. Needless to say, whatever I write here is strictly my personal opinion and does not represent anyone else.

You can also find me on twitter @iordanou.

1 comment

  • Και εγω την ιδια αποψη ειχα μεχρι που η χρυση αυγη σκοτωσε τον Φυσσα. Διοτι πλεον ο κοσμος τους ψηφιζει οχι συνειδητα αλλα λογω αναγκης. Τους στρατοπεδευουν οχι επειδη ξερουν τι ειναι ο φασισμος αλλα επειδη τους μαθαινουν ποσο κακοι ειναι οι μεταναστες. Ο χιτλερ το 1938 κερδισε τις εκλογες οχι διοτι τους εμαθε τι ειναι ο φασισμος αλλα επεδη τους ειπε ποσο κακοι ειναι οι ‘αλλοι’. Το θεμα εναι οτι εν μιλουμε για πολιτικο κομμα που ασπαζεται δημοσια τον φασισμο, αλλοστε ποτε δεν θα το αποδεχθουν, αλλα μιλαμε για μια τρομοκρατικη οργανωση που ειναι στο κατωφλι της βουλης και θα αγοραζει λοστους και πιστολια με τα λεφτα του φορολογουμενου οταν παρουν την κρατικη χρηματοδοτηση. Το ελαμ ειναι τρομοκρατικη οργανωση και ο μονος τροπος να τους αντιμετωπισεις ειναι να τους θεσεις εκτος νομου! Παραλληλα το σχολειο και ο καθε γονιος ειναι υπευθυνοι να εξηγησουν σε καθε νεο το τι σημανει φασισμος. Δεν χρειαζεται να χυθει αιμα για να το διαπιστωσουμε.

George Iordanou Politics, Philosophy and (not much) Real Life

Archives

Social Media