Μείναμε σαν χάνοι μπροστά από τις τηλεοράσεις μας να παρακολουθούμε το φιάσκο του Κυότο σε μεγέθυνση και να επιτρέπουμε να μας εξευτελίζουν προσπαθώντας να μας πείσουν ότι μπορούν να νοιαστούν για οτιδήποτε πέραν του εαυτού τους, πόσο μάλλον για το περιβάλλον που νομίζουν ότι λειτουργεί εις βάρος της τσέπης τους. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι χρησιμοποιώντας πυρηνική ενέργεια θα λύσουμε το πρόβλημα της έλλειψης ενεργειακής εξασφάλισης.

Δε μας λένε ότι δεν υπάρχει τρόπος να καταστραφούν τα πυρηνικά απόβλητα και ότι οι υπόγειες υποδομές που αποθηκεύονται έχουν όριο ζωής μικρότερο της ραδιενεργούς διάρκειας των αποβλήτων.

Δε μας λένε ότι η επένδυση στην έρευνα για πυρηνική ενέργεια είναι πολλαπλάσια από την έρευνα για πιο πράσινες πηγές όπως ενέργεια από τον ήλιο, τα κύματα, τον αέρα και τον ήλιο.

Δε μας λένε ότι η εξέλιξη της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, σημαίνει ότι για περίπου 50 χρόνια θα είμαστε εξαρτημένοι σε αυτή καθώς οι επενδυτές πρέπει να αποσβέσουν – στο πολλαπλάσιο ως είθισται – την επένδυση τους. Όπως δηλαδή συμβαίνει και με το πετρέλαιο. Γι’ αυτό οι ρητορείες περί παράλληλης έρευνας είναι απλά χαϊδεμα των αυτιών εμάς των αφελών.

Δε μας λένε ότι οι πλείστες επιστημονικές πηγές που υποστηρίζουν τη χρήση πυρηνικής ενέργειας είναι χρηματοδοτούμενες από τις ίδιες τις εταιρίες παραγωγής της.

Δε μας λένε τι θα γίνει σε περίπτωση ατυχήματος σε ένα από αυτούς τους σταθμούς. Τι θα γίνει αν το επόμενο αεροπλάνο καταλήξει σε ένα από αυτούς τους σταθμούς; Πως θα κοιτάξεις μετά το παραμορφωμένο νεογέννητο; Πως θα δεις τα παιδιά σου στα μάτια; Πόσα μάτια θα έχουν τα παιδιά σου;

Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για το περιβάλλον, πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε ότι θέλουμε να το σώσουμε, πρέπει να πρώτα να αλλάξουμε εμάς, για να αλλάξει το σύστημα. Ο «οικολογικός εκμοντερνισμός» (ecological modernization) όπως μας τον πλασάρουν, δεν είναι η λύση γιατί απλά συντηρεί το καταναλωτικό τέρας του συστήματος. Ας αφήσουμε τις προσπάθειες να αλλάξουμε τον κόσμο και ας επικεντρωθούμε στην προσπάθεια να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Όταν γίνει αυτό, οι θύτες του κεφαλαίου θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν στους νέους εαυτούς μας. Ο άνθρωπος, έστω υπό τον ρόλο του καταναλωτή, έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο μέσω του εαυτού του, μέσω της ομάδας επιρροής του, μέσω της οικογένειας και της τοπικής του κοινότητας.