George Iordanou Politics, Philosophy and (not much) Real Life

Πορνεία και επιλογή

[Οι σκέψεις αυτές είναι αποτέλεσμα μιας μικρής μελέτης που κάνω σχετικά με την πορνεία. Έναυσμα ήταν μια ομιλία της Catharine MacKinnon στο Πανεπιστήμιο του Cambridge την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου. Η MacKinnon έβαλε όλες μου τις σκέψεις σε σειρά, κι έτσι  έγραψα αυτό το κείμενο βασισμένος στην ομιλία της. Δεν έχω απόλυτες απόψεις, ακόμη προσπαθώ να διαχωρίσω κατα πόσο συμφωνώ ή όχι μαζί της, γι’αυτό κάθε συνεισφορά καλοδεχούμενη.]

Υπάρχουν διάφορες απόψεις αναφορικά με την πορνεία, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο διάφορων διαχωρισμών. Για παράδειγμα, υπάρχει ο διαχωρισμός μεταξύ παιδικής και ενήλικη πορνείας, νόμιμης και παράνομηs, πορνείας σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο και οικειοθελής ή επιβεβλημένης πορνείας.

Οι δυο ομάδες

Οι υπέρμαχοι της πορνείας ισχυρίζονται ότι η “σεξουαλική εργασία” είναι “το αρχαιότερο επάγγελμα” και ότι είναι “προϊόν παγκόσμιας κουλτούρας”. Οι γυναίκες είναι αυτόνομες και κατέχουν το δικαίωμα της επιλογής. Είναι δηλαδή επιλογή τους να γίνουν πόρνες. Άρα, δεδομένου ότι έχουν τον έλεγχο της (σεξουαλικής) συνεύρεσης, τότε η πορνεία δεν είναι κάτι κατακριτέο.

Η αντίθετη άποψη υποστηρίζει ότι η πορνεία είναι το αρχαιότερο είδος καταπίεσης και ότι τα θύματα της δεν πρέπει να ονομάζονται “πόρνες” αλλά “εκπορνευόμενα άτομα”. Χρειάζεται δηλαδή να αλλάξουμε τον χαρακτηρισμό που υπονοεί ότι η πορνεία είναι επιλογή. Η πορνεία πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ως “συνεχιζόμενος βιασμός” και έτσι το στίγμα της να μεταφερθεί από τις γυναίκες στους άντρες προαγωγούς.

Η πρώτη ομάδα ζητά νομιμοποίηση της πορνείας. Η δεύτερη θέλει την εξάλειψη της και προτείνει ποινικοποίηση των προαγωγών, αποποινικοποίηση των γυναικών και βοήθεια επανένταξης τους στην κοινωνία μέσω προγραμμάτων επανεκπαίδευσης. Το Σουηδικό μοντέλο θεωρείται η πιο επιτυχημένη εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Τα δεδομένα

(α) Φτώχεια
Τα εκπορνευόμενα άτομα είναι φτωχά και κατά πλειοψηφία μέλη μειονοτήτων. Παρόλο που η ανάγκη που τους ωθεί στην πορνεία είναι η φτώχεια, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις όπου καταφέρνουν να βγουν από αυτή. Με άλλα λόγια, η δομή της κοινωνίας αφαιρεί το δικαίωμα της επιλογής και η πορνεία αποτελεί την τελευταία και χειρότερη διαθέσιμη επιλογή.

(β) Ηλικία και σεξουαλική κακοποίηση
Ακόμη ένα παγκόσμιο χαρακτηριστικό της πορνείας είναι ότι η ηλικία εισδοχής σε αυτή είναι χαμηλή. Στη Ινδία για παράδειγμα η μέση ηλικία είναι 10 χρονών. Παράλληλα, εκτός από το μικρό της ηλικίας, μεγάλο ποσοστό εκπορνευόμενων γυναικών είναι θύματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Η παιδική ηλικία είναι δηλαδή καθοριστική στην μετέπειτα εξέλιξη των γυναικών αυτών.

(γ) Ακόμη περισσότερη φτώχεια
Από τη στιγμή που μια γυναίκα εμπλέκεται στην πορνεία, τότε οι πιθανότητες της να μείνει στην φτώχεια πολλαπλασιάζονται. Οι υπέρογκες πληρωμές που αναγκάζεται να δώσει στον προαγωγό της είτε υπό μορφή ενοικίου είτε για λόγους προστασίας, την περιορίζουν στη ζωή που της έχει επιβληθεί. Στις πλείστες περιπτώσεις, μια γυναίκα βγάζει περισσότερα λεφτά δουλεύοντας σε βενζινάδικο παρά πουλώντας το κορμί της.

Το σεξ, η ζήτηση, η αστυνομία και το στίγμα

Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε το “σεξ”. Το σεξ δεν είναι κάτι που μπορεί να πουληθεί. Η χαρά του σεξ βρίσκεται δηλαδή στην πράξη της ερωτικής συνεύρεσης. Το σέξ έχει αξία από μόνο του και άρα κατά τη διάρκεια του, ο σύντροφος επιβραβεύει τη σύντροφο με τη συμμετοχή του και αντίθετα. Από την άλλη, στην πορνεία, το σεξ χρησιμοποιείται εξαναγκαστικά με βάση την ανάγκη της γυναίκας να επιβιώσει. Άρα, πορνεία είναι η σεξουαλική πράξη που αποφέρει μη σεξουαλική πληρωμή.

Η ζήτηση είναι ο λόγος που υπάρχει αυτή η επιχείρηση. Με άλλα λόγια οι άντρες είναι εκείνοι που ευθύνονται που υπάρχει αυτή η επιχείρηση αλλά είναι και οι μόνοι που δεν στιγματίζονται από την εμπλοκή τους σε αυτή. Οι άντρες είναι πρακτικά αόρατοι αφού απολαμβάνουν το προνόμιο της ανωνυμίας καθώς το κοινωνικό στίγμα πάει αποκλειστικά στις γυναίκες. Οι γυναίκες ξεχωρίζουν ως “πουτάνες” ενώ οι άντρες δεν προσδιορίζονται ως “αγοραστές γυναικών”. Μάλιστα, σε πολλές χώρες οι άντρες περιγράφονται με μη απειλητικά ονόματα. Στην Αμερική για παράδειγμα τους ονομάζουν “John”.

Οι γυναίκες πέφτουν συνέχεια θύματα βιασμού ή ξυλοδαρμού είτε από τους προαγωγούς τους είτε από τους πελάτες. Όταν όμως εμπλέκεται η αστυνομία, η κατάσταση γίνεται χειρότερη καθώς οι γυναίκες συλλαμβάνονται, ο προαγωγός πληρώνει την εγγύηση και οι γυναίκες γίνονται ακόμη πιο εξαρτημένες. Επίσης, αποκτούν και ποινικό φάκελο που σημαίνει ότι το στίγμα της πορνείας γίνεται πλέον ανεξίτηλο.

Οι ηθικολόγοι και η μείωση της ζημιάς

Οι γυναίκες στους δρόμους βρίσκονται στον πάτο του κόσμου της πορνείας και οι πόρνες πολυτελείας στην κορυφή. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια ταξική δομή στην πορνεία. Πολλές φορές όμως χρησιμοποιείται λανθασμένα ο διαχωρισμός της εσωτερικής με την εξωτερική πορνεία για να εξηγήσει αυτή την ιεραρχική δομή.

Οι γυναίκες στους δρόμους συχνά έχουν περισσότερες επιλογές από τις γυναίκες που βρίσκονται σε πορνεία και καμπαρέ γιατί έχουν την επιλογή να τρέξουν μακριά από τον κίνδυνο. Οι γυναίκες στα πορνεία από την άλλη, βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση από τον προαγωγό τους ο οποίος τους αφαιρεί εξ ολοκλήρου την οποιαδήποτε επιλογή του πελάτη. Άρα, αυτό το διαχωρισμός μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής πορνείας είναι λανθασμένος και πολλές φορές χρησιμοποιείται για να δαιμονοποιήσει την εξωτερική πορνεία δίνοντας το πράσινο φως στην αποποινικοποίηση της εσωτερικής. Την ίδια ώρα, ο διαχωρισμός αυτός δίνει τροφή στη λανθασμένη εντύπωση πολλών από εμάς που νομίζουμε ότι οι εκπορνευόμενες γυναίκες που φαίνεται να έχουν φινέτσα (πχ ακριβά escort services – δεν βρήκα καλύτερη λέξη) όντως έχουν τις επιλογές των ατόμων της άρχουσας τάξης. Όπως είπε η MacKinnon: “This distinction feeds the illusion that women in prostitution that appear classy have indeed upper-class options”.

Ο λόγος που επιστρατεύεται αυτή η ρητορεία είναι για να δικαιολογήσει την πορνεία. Για παράδειγμα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση του κινδύνου που έχει η πορνεία (πχ HIV/AIDS) και όχι στην εξάλειψη της πορνείας αυτής καθ’ εαυτής.

Η πορνεία ως επιλογή

Πολλές εκπορνευόμενες γυναίκες είναι εθισμένες στα ναρκωτικά ή στο αλκοόλ. Οι ουσίες λειτουργούν ως καταπραϋντικά που απαλύνουν τον πόνο του συνεχόμενου τραύματος που βιώνουν. Παράλληλα, η εξάρτιση τους σ’ αυτές τις ουσίες τις κάνει ακόμη περισσότερο εξαρτημένες στον προαγωγό τους. Σίγουρα δεν γίνεται να εννοούμε αυτό όταν μιλάμε για “επιλογή”, ή για “εργασία”. Η αυθόρμητη απάντηση σε μια έρευνα που ρωτούσε διάφορες εκπορνευόμενες γυναίκες “τι χρειάζεσαι;” ήταν “να φύγω από εδώ”. Το γεγονός ότι δεν μπορούν να φύγουν από την πορνεία, την καθιστά σεξουαλική δουλεία. Η επιλογή δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση.

Συμπεράσματα

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η πορνεία δεν είναι κάτι κακό. Η άποψη αυτή αλλάζει αμέσως όταν η συζήτηση γυρίσει στα παιδιά που εκπορνεύονται. Είναι όμως διαφορετικό; Μπορούμε να διαχωρίσουμε την παιδική με την ενήλικη πορνεία; Είναι διαφορετικό άτομο το κορίτσι που έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης με τη γυναίκα που εκδίδεται μερικά χρόνια μετά; Όχι. Είναι ακριβώς το ίδιο άτομο. Παρά να προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τα μεμονωμένα κακά της πορνείας, χρειάζεται να δούμε την πορνεία ως κακό.

Όταν η πορνεία νομιμοποιείται οι αριθμοί εκτοξεύονται. Παράλληλα με τη νόμιμη πορνεία, αυξάνεται και η παράνομη καθώς πολλοί από τους “Johns” δεν αρέσκονται στη χρήση προφυλακτικών και έτσι αναγκαστικά δημιουργείται και μαύρη αγορά όπου το ρίσκο πολλαπλασιάζεται. Η αποποινικοποίηση της πορνείας είναι ένα αποτυχημένο πείραμα.

Η πορνεία δεν μπορεί να είναι “ασφαλής”. Μέχρι και τα μαξιλάρια μπορούν να αποτελέσουν πιθανό φονικό όπλο. Ο μόνος τρόπος να διαχειριστούμε το πρόβλημα είναι να ποινικοποιήσουμε την αγορά γυναικών και τους τρίτους που κερδοφορούν από αυτή και παράλληλα να προστατέψουμε τις γυναίκες.

Στο κάτω-κάτω, καμιά εκπορνευόμενη δεν θέλει το παιδί της να γίνει πόρνη. Ας ξεπεράσουμε τις αυταπάτες ότι η πορνεία είναι επιλογή.

About the author

George Iordanou

I'm mostly interested in politics and philosophy, which makes up for the majority of this blog. As this is an archive of what I have written over the years, it also provides a glimpse into my personal life. I'm currently working in the humanitarian sector. In my past life I was in academia where I completed a Ph.D. in political theory with focus on multicultural citizenship. I'm one of the few people lucky enough to be given the opportunity to actually practice their research interests. Needless to say, whatever I write here is strictly my personal opinion and does not represent anyone else.

You can also find me on twitter @iordanou.

17 comments

 • Vasika katalamvainw oti epiases tin ginaikeia optiki iperspizomenos tin anagki na figoun oi tampeles k ta name calling. Vlepw tis dikes mou skepseis panw sto idio thema k simfwnw apolitos k eksakolouthw na agnow to giati enw enas antras en O antras pu girizei k kamnei k plirwnei enw mia ginaika tha stigmatistei k tha apovlithei apo tin idia koinwnia pu apodexetai ton prwton. Parallila, i aporia mou einai (k skepsi out loud vasika)giati eksakolouthei i xeiroteri vrisia gia ena antra pera apo tin omofilofiliki vrisia na einai “o gios tis poutanas” kati pou ousiastika stigmatizei tin mitera tou k to ginaikeio fylo k oxi ton idio as such

 • Ωραία η συνοχή των σκέψεων σου. Εγώ νομίζω (όπως και με πολλά άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες), η πορνεία είναι το αποτέλεσμα άλλων καταστάσεων. Και ως αυτό δεν μπορούμε να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για το αποτέλεσμα αν δεν βρούμε λύσεις για την πηγή του προβλήματος. Ας πούμε το θέμα που έθεσες με τη ζήτηση. Όσο υπάρχει ζήτηση θα υπάρχει και πορνεία. Όσο υπάρχει φτώχεια θα υπάρχει και πορνεία. Όσο υπάρχουν εθιστικές ουσίες που προκαλούν εξάρτηση θα υπάρχει και πορνεία.

  Συμφωνώ με αυτά που λες εκτός από το ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ παιδικής και ενήλικης πορνείας. Σαφώς και υπάρχει. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ένα 10χρόνο με μια 20χρόνη. Επίσης, διαφωνώ στο ότι η 20χρόνη δεν έχει επιλογές. Έχει. Αλλά και πάλι αν κοιτάξουμε το προφίλ των ατόμων που εμπλέκοντε στην πορνεία θα δούμε ότι ανήκουν στην πλειοψηφία τους σε χαμηλές κοινωνικές τάξεις (low SES όπως και χαμηλή εκπαίδευση). Άρα και πάλι τι πρέπει να φροντίσουμε το αποτέλεσμα που είναι η πορνεία, ή τι οδηγά σε αυτήν.

  Συγνώμη για το μεγάλο σχόλειο. Πολύ ενδιαφέρον το κείμενο σου σήμερα.

  Μ

 • Γιώργο, αν μου επιτρέπεις την χρήση του μικρού σου ονόματος, βρίσκω πολλά ενδιαφέρουσα την τοποθέτηση σου.

  Σε γενικές γραμμές πρέπει να παραδεχτώ ότι συμφωνώ.

  Θέλω να σταθώ όμως σε κάτι συγκεκριμένο για μια στιγμή. Στο θέμα της επιλογής και της νομιμοποίησης.

  Αντιλαμβάνομαι απόλυτα πως είναι γελοίο να μιλούμε για επιλογή σε ‘αγορές’ (νοιώθω περίεργα με την χρήση της λέξης όταν μιλούμε για άτομα) που λειτουργούν με τον τρόπο που λειτουργεί, για παράδειγμα, αυτή της Κύπρου.

  Όμως, διάβαζα πριν αρκετό καιρό ότι ένας μεγάλος αριθμός φοιτητριών σε χώρες της δύσης (νομίζω αναφερόταν συγκεκριμένα η Γαλλία) φαίνεται ότι καλύπτουν τα έξοδα, μέχρι το τέλος των σπουδών τους, με αυτό τον τρόπο. Βέβαια θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει εκβιαστικό το ‘ή εκπορνεύεσαι ή δεν παίρνεις πτυχίο’ αλλά αξίζει να το δούμε.
  Στην Ολλανδία όπου η πορνεία είναι νόμιμη και ελεγχόμενη τα πράγματα μάλλον λειτουργούν λίγο αλλιώς. Στην Red Light District για παράδειγμα θα δεις πέραν από τις βιτρίνες (με όσα μηνύματα συνεπάγονται αυτές) και έντονη αστυνόμευση. Την ίδια ώρα, οι κοπέλες δεν εργοδοτούνται από κάποιον John. Πληρώνουν το ενοίκιο τους, παίρνουν τα χρήματα (φορολογούμενα να σημειώσουμε), και μάλιστα αυτές είναι που εργοδοτούν τον John ο οποίος κάθεται έξω και περιμένει το κάλεσμά τους, αν χρειαστεί, για προστασία.

  Είδα ένα ντοκιμαντέρ για έναν άντρα που εκπορνευόταν στην Ολλανδία. Ο λόγος του απλός και καθαρός. Θέλω να διατηρήσω το επίπεδο ζωής που μου αρέσει και με αυτό τον τρόπο το κάνω. Να σημειώσω για όσους δεν το γνωρίζουν ότι ο κατώτατος μισθός ανειδίκευτου προσωπικού αυτή τη στιγμή στην Ολλανδία είναι κάπου στα 1200 Ευρώ τον μήνα. Εάν θεωρήσω ότι αυτά που δήλωσε ισχύουν μάλλον πρέπει να δεχτώ ότι επιλέγει αυτή τη δραστηριότητα.

  ΑΝ για θεωρητικούς λόγους αφαιρέσουμε τον John και την ανάγκη επιβίωσης από την συζήτηση, συνεχίζουμε να είμαστε κατά της αγοράς του σωματικού έρωτα;
  Όταν έθεσα αυτό το ερώτημα σε μια καθηγήτρια που είχα παλαιότερα η απάντηση που πήρα ήταν ότι εάν αφαιρέσω αυτά τα δύο από την συζήτηση δεν θα έχω συζήτηση διότι δεν θα έχω πορνεία. Υποθέτω ότι αυτό χρίζει επιστημονικής μελέτης αλλά είναι πολύ σημαντικό για να φανεί αν η Πορνεία τίθεται ηθικά λάθος σε ένα ευρύ πλαίσιο ή μόνο όταν εφαρμόζεται με τον τρόπο που εφαρμόζεται συνήθως. Ή τουλάχιστον έτσι νιώθω.

  Για να μην παρεξηγηθώ, ξεκαθαρίζω ότι πολύ δύσκολα θα με πείσει κάποιος ότι μια κοπέλα που δουλεύει κάτω υπό την εποπτεία του όποιου μαστροπού, ιδιοκτήτη κέντρου διασκέδασης ή ξέρω ‘γω τι άλλο, έχει επιλογή και μπορεί να φύγει όποτε θέλει.


  Απολογούμαι για την κατάχρηση της φιλοξενίας σου. Πολύ ωραίος ο λιτός σχεδιασμός της σελίδας σου αλλά αν μεγάλωνες λίγο το κουτί για τα σχόλια θα ένοιωθα λιγότερες τύψεις για το πόσο πολλά έγραψα.

 • Επεμβαίνω μετά από long time, σε συζητήσεις σου. Φαίνεται πως με τράβηξε το θέμα 😛

  Όταν ωστόσο αγαπητέ μου σε φέρω σε επαφή με άτομο το οποίο δηλώνει πως δεν το είχε οικονομική ανάγκη και που ψάχνοντας τον περίγυρο της αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο έχει επιλέξει αυτό το επάγγελμα, στο οποίο μάλιστα την ακολουθεί και ο φίλος της όταν ο άλλος έχει ορέξεις για περίεργα πράγματα. Αλλάζεις γνώμη ή όχι;

  Επίσης όταν μιλάμε για πορνεία, ας μην συγχυζόμαστε, μέσα σε όλα αυτά εμπλέκονται και οι πορνοστάρ που γυρίζουν ταινίες κτλ., εκ των οποίων οι πλείστες είναι κατ’ επιλογή στο επάγγελμα αυτό.

  Τρίτο όσο και αν δεν μου αρέσει το συγκεκριμένο επάγγελμα, όντας female, οφείλω επίσης να ομολογήσω πως σε μια μερίδα ανθρώπων είναι απαραίτητο.

  Άρα… ίσως η μοναδική λύση είναι να το επισημοποιήσουν επιτρέποντας γειτονίες ή χώρους εγκαταλελειμμένους να φτιαχτούν και αυτές που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από διάφορους, να ζουν και να εργάζονται μαζί, μειώνοντας έτσι το δικαίωμα εκβιασμού τους.

  Απλές δικές μου απόψεις…

 • Στέφανη,

  Βασικά ο άντρας δεν περηφανεύεται όταν αγοράσει σεξ γιατί θεωρείται μη αποδεκτό κοινωνικά από την κοινωνία. Η διαφορά όμως είναι ότι αν αγοράσει ένας άντρας σεξ, περνά απαρατήρητο ενώ η γυναίκα στιγματίζεται ως πόρνη. Το πρόβλημα εν ότι ο άντρας εν αόρατος αλλά η γυναίκα τρώει όλη την κοινωνική κατακραυγή.

  Μ,
  Συμφωνώ ότι πρέπει να δούμε τις κοινωνικές δομές που οδηγούν στην πορνεία και ότι είναι σειρά από chain structural facts. Η πορνεία εν ένα που τα layers που χρειάζονται “διόρθωση” (ακούεται μου πατερναλιστική η πρόταση μου, αλλά εν πειράζει).

  Στο δεύτερο σημείο που έθιξες εν μπορώ να συμφωνήσω απόλυτα, γιατί πολλές φορές εν πολλά δύσκολο να κάμεις τον διαχωρισμό. Σκέφτομαι ότι ενήλικη γυναίκα είναι εκείνη που είναι 17 χρονών συν 365 μέρες. Ή 16 χρονών συν 700κάτι μέρες. Ιδίως σε περιπτώσεις σαν την Ινδία, όπου η μέση ηλικία εκπόρνευσης εν 10 χρονών, πως μπορούμε ακριβώς να κάμουμε τον διαχωρισμό; Η παιδική πορνεία inevitably γίνεται ενήλικη μετά.

  Δέχομαι προφανώς ότι εν πολλά διαφορετικό να κάμει κάποιος σεξ με μιαν που εν 13 χρονών τζιαι με μιαν που εν 25. Θεωρώ ότι εν τίθεται θέμα επί τούτου. Δεν σχολιάζω την πράξη γιατί δεν νομίζω ότι έχει κάποιον νοήμονα που να μην είναι ανώμαλος που δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι εν πρόβλημα να κάμνει σεξ με 13χρονο.

 • E,

  Καλωσόρισες πίσω. Έχεις λείψει τζιαι στο blog τζιαι σε εμένα (τζιαι σίουρα τζιαι σε κάποια άλλη που ξέρουμε).

  Ο Amartya Sen τζιαι η Martha Nussbaum εμιλήσαν για τα “adaptive preferences” όπως τα ονομάσαν, όπου οι άνθρωποι προσαρμόζουν τα θέλω τους βάση των επιλογών τους. Άρα, στα πλαίσα τούτης της αποστασιοποίησης που τον εαυτό τους, πολλές εκπορνευόμενες γυναίκες αποστασιοποιούνται από το κορμί τους τζαι υιοθετούν συμπεριφορές που δικαιολογούν την έλλειψη των επιλογών τους. Αντιλαμβάνομαι ότι έτσι εισηγούμαι ότι εν έχουν agency.. αλλά νομίζω ότι φκάλει νόημα να πούμε ότι το να πουλήσεις το κορμί σου εν μπορεί παρά να είναι η τελευταία σου επιλογή.

  Επαναλαμβάνω τζιαι την πρόταση της MacKinnon «This distinction feeds the illusion that women in prostitution that appear classy have indeed upper-class options». Το ότι κάποιες γυναίκες γίνονται πόρνες πολυτελείας δεν συμαίνει ότι απολάμβαναν τις επιλογές που έχει κάποιο άτομο της τάξης που “εξυπηρετούν”.

  Νομίζω ότι τζιαι τα νούμερα συνηγορούν συντριπτικά υπέρ της άποψη ότι ενεν ακριβώς επιλογή. Ακόμα όμως τζιαι αν δεχτούμε ότι η Χ κοπέλα όντως επιλέγει να πουλήσει το κορμί της. Αν τούτο αποτελεί legitimate επιλογή, εν έπρεπε να αποτελεί επιλογή και των αντρών; Το ότι εν αποκλειστικά σχεδόν “επιλογή” των γυναικών ενεν ύποπτο;

  Επίσης, γιατί εν απαραίτητη η πορνεία; Εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο φκάλλουν την μόνοι τους παρέα με το χεράκι τους. Εν πεθανίσκει κανένας αν δεν γαμήσει. Βρίσκω πολλά λάθος την άποψη ότι εν ανάγκη να χρησιμοποιήσει κάποιος άντρας το κορμί μιας γυναίκας μόνο τζιαι μόνο επειδή εν άντρας. Γιατί εν ανάγκη για τον άντρα; Ή.. γιατί ενεν ανάγκη για τη γυναίκα; Το ότι θεωρούμε ότι υπάρχει τούτη η ανάγκη εν αποτέλεσμα των σεξιστικών δομών τζιαι της κοινωνικής επιβολής ότι για να είσαι άντρας πρέπει να “εξουσιάσεις” το κορμί μιας γυναίκας. Τζιαι τούτο ενεν μόνο σχετικό με την πορνεία. Για να θεωρήσουμε ότι κάποιος έφηβος έχει καταξιωθεί ως άντρας, πρέπει να γαμήσει. Για να θεωρήσουμε κάποια γυναίκα ότι καταξιώθηκε σαν γυναίκα πρέπει να γεννήσει. Ελπίζω να πέρασα τη σκέψη μου.

  Τούτο με το legalisation εν μεγάλο θέμα… το οποίο εν έχω μελετήσει για να σου πω την αλήθκεια τζιαι έτσι εν ξέρω αν έσιει δίκαιο η MacKinnon με τα δεδομένα που λαλεί.. αν έσιει δίκαιο, τότε σημαίνει ότι οι προτάσεις τούτες εν πρακτικά ανέφικτες… όμως όπως σου έιπα τζιαι πριν εν έχω μελετήσει το θέμα παραπαάνω.

  Φιλιά πολλά και χαιρετίσματα 🙂

 • parperi,

  Καλωσόρισες στο blog μου τζιια ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου.

  Ήμουν πριν κανένα χρόνο στο Amsterdam τζιαι επέρασα και από τη Red Light District μεταξύ άλλων τζιαι έχω την εντύπωση ότι υπήρχαν pimps τζιαι μάλιστα ήταν αρκετά ευδιάκριτοι.

  Επίσης, το ότι κάποιες γυναίκες εκπορνεύονται για να πληρώσουν τα δίδακτρα τους εν ακόμα ένα παράδειγμα ότι η πορνεία εν κάτι κακό, γιατί σημαίνει ότι για να καταφέρουν να φκουν που το προδιαγεγραμμένο μέλλον (Φτώχιας) που θα έχουν αναγκάζονται να πουλήσουν το κορμί τους. Ενεν έλλειψη επιλογών τούτη;

  Όμως συμφωνώ ότι το θέμα της red light district εν όντως σημαντικός αντίλογος στα επιχειρήματα που έθεσα. Όμως, στη red light district ουσιαστικά βλέπουμε μοντέλα σε βιτρίνες που πουλούν (όχι και τόσο ακριβά) το κορμί τους. Οι πλείστες πόρνες όμως δεν είναι μοντέλα που πουλούν το κορμί τους στο red light district.

  Αν αφαιρέσουμε τον John τότε εν υπάρχει πορνεία, υπάρχει αυνανισμός ή απλή σεξουαλική επαφή (αφού χωρίς John δεν υπάρχει ανταλλαγή σεξ με λεφτά). Άρα ενεν απλά abstract assumption αλλά λάθος assumption 🙂

  __

  Απολογούμαι για το μικρό κουτί κάτω. Όσο πιο μεγάλο το σχόλιο (δεδομένο ότι εν πλούσιο σε επιχειρήματα τζιαι όι μπλα μπλά φυσικά) τόσο πιο καλοδεχούμενο. Όπως δηλαδή το δικό σου:) Θα φροντίσω να το μεγαλώσω μόλις ευκαιρίσω. Στο μεταξύ, μπορείς κάτω δεξιά να το τραβήσεις τζιαι να μεγαλώσει.

 • Προκαλείς με να παραμείνω στη συζήτηση και σε όσες άλλες έρθουν ή απλώς να επιστρέψω μια και καλή και I can’t imagine how it would be and feel to be able to speak my mind again.

  Αντιλαμβάνεσαι πως είναι δύσκολο να υποστηρίζω το συγκεκριμένο επάγγελμα, τόσο λόγο φύλου, όσο και λόγο βιωμάτων. Το θέμα όλο μου θυμίζει λίγο πολύ τη συζήτηση γύρω από το χόρτο. Αν το νομιμοποιήσουμε θα το προωθούμε, αν δεν ούτως ή αλλιώς δεν μπορείς να το εκλείψεις.

  Αν θες την ειλικρινής μου άποψη, μακάρι να υπήρχε τρόπος να σταματήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Το θέμα όλο όμως είναι αν αυτό είναι εφικτό. Επίσης, ποιος σου είπε πως δεν υπάρχουν και άντρες στο επάγγελμα; Πιπίνια που βγαίνουν με μεγαλύτερες και τους δίνουν δήθεν λεφτά για να έχουν, τι είναι ακριβώς;

  Και επιστρέφω στην πιο πάνω άποψη μου, μπορεί κανείς να το σταματήσει; Υπάρχει πιθανότητα να πείσεις κάποιον που μεγάλωσε με διαφορετικές μεθόδους από μένα και σένα και απόψεις, πως το σεξ δεν είναι μόνο “μπαίνω και ξαλαφρώνω;”.

  Απλώς (και επαναλαμβάνομαι) όπως όλα τα πράγματα που νομιμοποιούνται και φορολογούνται, να μην υπάρχει τόσο μεγάλη εκμετάλλευση στον συγκεκριμένο τομέα (Red Light District again).

  Γενικά είμαι της άποψης πως πολλοί θα έκαναν τα πάντα για να βγουν από τη φτώχεια τους και πως όσο και αν το προσπαθήσεις θα βρουν τρόπο να πάρουν λεφτά για το κορμί τους.

  Τελικά το μόνο που κερδίζουμε με την απαγόρευση της είναι την προστασία των ανηλίκων, για τους οποίους υπάρχουν νόμοι ούτω ή αλλιώς που καταπατούνται, και όσο υπάρχουν αρρωστημένοι άνθρωποι θα συνεχίσουν να καταπατούνται όσους νόμους και αν θέσουμε.

  ΥΣ. Τα φιλία μου, την αγάπη μου και σε σένα και στο άτομο μας.

  ΥΣ2. Συγγνώμη για τα όσα έγραψα αλλά πραγματικά μου έλειψε ο χώρος…

 • Γιώργο, πολύ πιθανόν να έχεις δίκαιο για τους pimps του Άμστερνταμ.

  Τούτο που λαλώ εν ότι το τι θέση έχουμε επί του θέματος (εγώ παραδέχομαι ότι δεν την έχω ξεκάθαρη αυτή τη στιγμή) εξαρτάται από το πως βλέπουμε την πορνεία.

  Εάν το πρόβλημά μας είναι με την βάση της διαδικασίας, δηλαδή την αγοραπωλησία σωματικού έρωτα ή με τις συνθήκες εργασίας.

  Αν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό νομίζω ότι η στάση μπορεί να εκμαιευτεί.

  Δηλαδή, μια ενήλικη που αποφασίζει να δουλέψει ως πόρνη και λειτουργεί ως ‘αυτοεργοδοτούμενη’ τι σκέψεις μας προκαλεί;

  Πράγματι το να δουλέψεις ως πόρνη για να ξεφύγεις από την φτώχεια μπορεί να δείχνει έλλειψη επιλογών. Αλλά το να δουλέψεις σε κάποιο άλλο επάγγελμα (πιο) χαμηλόμισθου ανειδίκευτου προσωπικού δεν δείχνει το ίδιο;

  Γιατί, όμως, λες ότι χωρίς τον John δεν υπάρχει πορνεία; Να το εκλάβω ως συμφωνία με την καθηγήτρια μου που θεωρεί ότι με την απεμπλοκή των John το επάγγελμα θα εκλείψει;

  Ίσως κάπου δαμέ να μπαίνει το σχόλιο της e ότι δεν υπάρχει μόνο διότι υπάρχουν οι πωλητές. Υπάρχει διότι υπάρχει μια αγορά να καλυφθεί.

  Η στάση μας ως προς την αντρική πορνεία (που είναι αρκετά πιο διαδεδομένη απ’ ότι νομίζουμε και που εμφανίζει διαφορετική ‘οργανωτική’ δομή αφού δεν έχει Johns) μας υποχρεώνει να το δούμε αλλιώς.

  Εν κάτι που ένεν τόσο κακό άρα ελέγχουμε και προστατεύουμε τους όρους του παιχνιθκιού ή εν κάτι που δεν θέλουμε γι’ αυτό προσπαθούμε να το εξαλύψουμε.

  Να σημειώσω ότι πέραν από τον άντρα που μεγάλωσε με την ιδέα ότι οι γυναίκες είναι μια τρύπα (ή δύο) που με ένα 20ευρω θα του δοθούν για να μπει, να φκει τζαι να τελειώσει υπάρχουν κι άλλοι καταναλωτές. Άντρες με ανασφάλειες, έφηβοι που ψάχνονται, νέοι που θέλουν κάτι συγκεκριμένο, μεγαλύτεροι που θέλουν μια αλλαγή, γυναίκες που ψάχνουν για κάτι πιο νέο, πιο ωραίο, πιο ζωντανό, διαφορετικό, που να τους δίνει περισσότερη (ή διαφορετική) σημασία.
  Οι συνδυασμοί δεν τελειώνουν…

 • Καλημερα και απο τη Λευκωσία.
  Αν αφαιρεθούν η βια και η εκμετάλευση τότε μπορούμε να μιλάμε για “επιλογή”.

  ακόμα και τότε το πλαίσιο που θα ασκείται θα είναι το γνωστό πατριαρχικό πλαίσιο, που ακόμα και σε ομοφιλοφιλα άτομα που επιλέγουν να εκπορνευτούν αναπαράγονται συχνά τα ίδια μοτιβα συμπεριφοράς που βλεπουμε μεταξύ ενός αντρα/πελάτη και μιας γυναίκας.

  Ωστόσο, το καλύτερο αντεπιχείρημα που άκουσα ποτέ για το “αρχαιότερο επάγγελμα” είναι: οτι αυτο ήταν το δευτερο αρχαιότερο επάγγελμα γιατι προηγήθηκε το Ιερατείο!
  [μια εποχή παλαιοτερα οι γυναίκες πήγαιναν στα Ιερα της Αφροδίτης για να γιορτάσουν το έρωτα με αγνωστους]

  🙂

 • Tyxaia empika se touthn thn istoselida.

  Thelw na milisw gia jeines pou en epilogi tous (en milw oute gia anilikes oute gia jeines pou tes anaggazoun me thn apeili ths bias oi patrwnoi), gia na to deis se swsto plaisio prepei na to sygkrineis me alles douleies mias anidikeftis proletarias gynaikas. Kamia katharistria en thelei h kori ths na ginei katharistria (ara na to kamoume jai jeino paranomo?), kanena koritsaki en onirefkete na ginei politria se katastima aman en na megalwsei, ktl. H porneia en douleia opws toutes tes alles, mes tes epiloges mias anidikeftis ergatrias (pou polles fores eshei jai mora na sintirisei), katakribia en mes tes epiloges monon jeinwn twn genaikwn pou exoun kapio xarisma sthn omorfkia tous jai sthn ilikia tous pou en proypothesis se kapies alles douleies p.x. gkarsona, reception ktl.

  Enas polla kalos mou filos eshei mia poutana gia filenada jai en mazi jairo. Einai prwhn pelaths ths jai mporw na pw oti en polla agapimenoi. Ekamamen mazi ths polles fores opws jai me kapoies files ths pou kamnoun thn idia douleia. Oulles ethkialeksan na kamoun touthn thn douleia jai oso gia ekmetallefsi dioun ta misa stes patrones tous, pou nai sioura en ekmetallefsi alla h ekmetallefsi en thema tou kapitalismou gennika oi mono thw sygkekrimenis douleias, jai pale fkalloun arketa kala lefta, kallyttera pou opiadipote allh epilogi exoun ws anidikeftes allodapes. Eni kserw pou basizeis thn pliroforia sou oti “Από τη στιγμή που μια γυναίκα εμπλέκεται στην πορνεία, τότε οι πιθανότητες της να μείνει στην φτώχεια πολλαπλασιάζονται. Οι υπέρογκες πληρωμές που αναγκάζεται να δώσει στον προαγωγό της είτε υπό μορφή ενοικίου είτε για λόγους προστασίας, την περιορίζουν στη ζωή που της έχει επιβληθεί. Στις πλείστες περιπτώσεις, μια γυναίκα βγάζει περισσότερα λεφτά δουλεύοντας σε βενζινάδικο παρά πουλώντας το κορμί της.” Oi kopelles pou egnwrisa fkalloun peripou thkiomisi me tris shilades evro ton mina enw pio palia, prin 3-4 xronia efkallan sxedon ta diplasia. Sigoura yparxoun diafores, se kapia kapare akousa oti h kopella pianei pio lio pou to enan tetarto, enw eshei kapies pou en aftoergodotoumenes xwris patrono. Pantws pou jeines pou egnorisa h mia agorase ena mikro spiti gia thn korh ths sthn xwra ths. Jai miloume gia poutanes twn 50 evro, laikes times diladi. Gia tes high class escorts fkalloun rialia tou allou kosmou, eida enan ntokioumater gia ta nomima mpourdella sthn nevada jai exrewnan 1000 jai 2000 dollaria thn vizita diladi prepei na exoun isodima sta idia epipeda me diefthinti h xeirourgo. Kati san tes pornostar pou piannoun shiliades evrw kathe skhnh pou kamnoun (jeinwn en epilogh tous?).

  En epeistika oti katexeis to thema pou ethkialekses na analyseis, ta epixeirimata sou fenonte polla sygxismena, jai diafwnw me to symperasma sou. Gia kapies, isws polles, poutanes h porneia en epilogh – toulaxiston ston idio bathmo pou opiadipote allh skatodouleia pou kamnoumen gia na fkaloume ta pros to zin en epilogh.

 • sthn defteri paragrafo mou eshei lathos: kamamen sizitisis mazi ths polles fores opws jai me kapoies files ths pou kamnoun thn idia douleia.

 • filtate vasi twn sxoliwn tou arthrou sou kai tis topothetisis sou sxetika me to thema exw na pw to eksis

  OSO IPARXEI I KOINWNIA TWN ANTHRWPWN THA IPARXEI KAI I PORNEIA

  ps:den mporeis na allakseis mia sinitheia kathimerini opws to kapnisma thha allakseis ena anapspasto kommati tis anthrwpinis koinwnias apo arxaiotatwn xronwn
  xrisimopoiontas epitheta ta opoia to mono pou kanoun einai na alazoun proswrina to xrwma tou pinaka kai oxi to thema tou
  eyxarisw!!

 • Γιώργο πολλά ωραίο θέμα ανάλυσες. Θα σου πω τζαι εγώ την άποψη μου ως γυναίκα, ως κάτοικος Σουηδίας και ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

  Πιστεύκω ότι το “όλα ή τίποτα” εν πολλά λανθασμένος τρόπος να το δεις τούντο θέμα.

  1. Το θέμα καθαρής επιλογής μιας γυναίκας να πουλά το κορμί της ως υπηρεσία και να πληρώνεται (εφόσων υπάρχει ζήτηση η προσφορά πληρώνεται, basic economics) δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να το υποτιμήσεις. Το ότι οι πλείστοι από εμας δεν θα επιλέγαμε να κάναμε μια τέτοια δουλειά γιατί στα δικά μας προσωπικά moral principles είναι υποδεέστερη, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανθρώποι που την βρίσκουν με αυτόν τον τρόπο και δεν το θεωρούν υποδεέστερο για τους ίδιους. Δεν μπορείς να γνωρίζεις πως όλες οι αυτοεργοδοτούμενες φοιτήτριες της Γαλλίας και οι φορολογούμενες πόρνες του Red Light District παραδείγματος χάριν, εν απλά και μόνο για λόγους φτώχιας ή/και ναρκωτικών που το κάμνουν. Εν πολλά υποτιμητικό για τις γυναίκες να πιστεύκει κάποιος ότι μόνο λόγω κοινωνικού ή προσωπικού εξαναγκασμού θα επέλεγαν την πορνεία ως επάγγελμα. Οι περισσότερες είναι νέες και υγιείς γυναίκες οι οποίες θα μπορούσαν να κάνουν οποιαδήποτε άλλη part ή full time δουλειά – προφανώς με λιγότερα λεφτά, εξού και η επιλογή. Επίσης λλίο διαφορετικό παράδειγμα είναι η Jenna Jameson και πολλές άλλες πορνοστάρ που αγαπούν πραγματικά την δουλειά τους. Μπορεί να σου ακούγεται εξωφρενικό αλλά γίνεται.

  2. Στη μεγάλη πλειοψηφία των εκπορνευόμενων όμως είναι όντως δυστυχώς ο εξαναγκασμός και ο μονόδρομος που ισχύει, και η τραγικότητα μιας ζωής, διότι δεν υπάρχουν κρατικοί μηχανισμοί να τις προστατέψουν.

  3. Η ζήτηση είναι ένα constant το οποίο είναι λάθος να αναιρούμε βάση ηθικής. Το ανθρώπινο είδος όντως έχει μια κοινωνική δομή η οποία καλώς ή κακώς περιλαμβάνει την πορνεία ανέκαθεν. Η νοοτροπία δεν αλλάζει επειδή αλλάζουν οι νόμοι. Και αν γίνει χρειάζονται δεκαετίες επιμόρφωσης και αλλαγής γενιάς. Και πάλι στην πράξη, η πορνεία είναι εκεί και καλά κρατεί (στα μουλωχτά). Η Σουηδία είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα.

  Επομένως η λύση είναι μια χρυσή τομή που να καλύπτει όλα τα δεδομένα. Αν εγώ (ή εσύ) πχ αποφασίσω ότι θέλω να φκάλω 1000 ευρώ έξτρα τούντον μήνα πουλώντας σεξ στον γείτονα μου που τα έσιει τζαι θέλει να τα φάει πάνω μου, να μπορώ να το κάμω εφόσων θα τα δηλώσω. Αν θέλω να εν η δουλειά μου τούτη, πάλε να γίνεται. Το κράτος να επεμβαίνει σε περιπτώσεις εξαναγκασμού, όπως κάμνει δαμέ τζαι πάσειν τζαι δεν κανούν. Ως τζαι ο πρώην Αρχηγός της Αστυνομίας έκατσεν μέσα γιατί ήταν μπλεγμένος σε κύκλωμα πορνείας. Αλλά που την άλλη βρίσκω το γελοίο να πουλώ σεξ στον γείτονα μου στα μουλωχτά, τζαι αν μας πιάσουν να την φάει μόνο τζείνος. Γιατί τούτη εν η συνέπεια του όλα ή τίποτα.

 • agapiti phycia xairomai pou apantises sto thema pou ethiksa

  sto 1) tha me vreis simfwnw
  sto 2)kratikos mixanismos pou tha ipostirize kati tetoia xreiazete kai kratos dikaiou i aniparksia autou en mesw adiaforias gia fainomena san kai auto trofodwtei-kalliergei tin anaptuksi tetoiwn katastasewn kai sinthikwn
  sto 3) thelw na pisteyw pws analueis to paradeigma tou pinaka pou proanefera
  kai ston epilogo s anafereis tin xrysi tomi ws lusi tou provlimatos mia xrusi tomi pou kata tin gnomi mou den mporei na iparksei dioti i kentriki tis idea vasizete sto diakaiwma tis epilogis kati to opoio oi kuverniseis twn xwrwn exoun sterisei se olous mas

  telos : Melima mou einai mia koinwnia swsta domimeni xwris stereotipa kai me idaniki leitourgikotita otan omws i xwra mou den mporei na mou prpsferei to vasiko(mia douleia gia na zw kai me mia prooptiki na dimiourgisw kati) se kamia periptwsi den mporei na mou dwsei to idaniko poso mallon stis gynaikes autes

  ps:ean se endiaferoun oi apopseis mou kai iparxei kapoia thesi stin souidia gia simvoulo psixikis ugeias prosferomai giati me vlepw na ksepouliemai stin geitonisa se ligo kairo gia ligotera apo 1000 eurw …. 😛

George Iordanou Politics, Philosophy and (not much) Real Life

Archives

Social Media