George Iordanou Politics, Philosophy and (not much) Real Life

Σύντομη απάντηση στο άρθρο Ομοφυλοφιλία και Ορθόδοξη Πνευματική

Διόρθωση: Η Μητρόπολη Λεμεσού εξέδωσε ανακοίνωση που ενημερώνει ότι το άρθρο που αποδίδεται στον Μητροπολίτη Λεμεσού δεν είναι γραμμένο από τον ίδιο.  Διορθώνω λοιπόν το κείμενο. Ευχαριστώ τον Αλέξανδρο Λόρδο για την υπόδειξη.

O Μητροπολίτης Λεμεσού δημοσίευσε [Δημοσιεύτηκε] ένα άρθρο με τίτλο Ομοφυλοφιλία και Ορθόδοξη Πνευματική όπου [ο συγγραφέας] προσπαθεί να δώσει μια θεωρητική εξήγηση για την ομοφοβία της Χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου. Οι στόχοι του κειμένου είναι δυο. Από τη μια εξηγά ότι η εκκλησία δεν απορρίπτει τους ομοφυλόφιλους και άρα ούτε οι ακόλουθοι της πρέπει να το κάνουν, καταδικάζοντας εν μέρει τις ακρότητες που είδαμε στο Φεστιβάλ Περηφάνιας (Gay Pride) που οργάνωσε με τεράστια επιτυχία η ACCEPT, όπου μερίδα Χριστιανών και ΕΛΑΜιτών έβριζαν τους συμμετέχοντες. Έχοντας ξεκαθαρίσει τη θέση της εκκλησίας και την αρμόζουσα στάση των ακολούθων της απέναντι στους ομοφυλόφιλους, ο Μητροπολίτης [συγγραφέας] προχωρά να εξηγήσει τι πρέπει να κάνουν οι ίδιοι οι ομοφυλόφιλοι αν θέλουν να διεκδικήσουν μια θέση κοντά στο Θεό.

Δυστυχώς όμως από το κείμενο του εξάγονται ιδιαίτερα αρνητικά συμπεράσματα, που κάλλιστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ρητορική μίσους (hate speech). Για παράδειγμα, ο Μητροπολίτης Λεμεσού [συγγραφέας] βάζει τη δολοφονία και πιο άμεσα την αιμομιξία στην ίδια μοίρα με την ομοφυλοφιλία. Δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι  “οργανικά διαταραγμένοι”, τους οποίους περιγράφει ως έκφυλους μέσω της αναφοράς του στα Σόδομα.

Ο Μητροπολίτης [συγγραφέας] από τη μια επιβεβαιώνει τους ακραίους διαδηλωτές δίνοντας τους θεολογική ερμηνεία της ομοφοβίας τους, λέγοντας τους όμως ότι δεν πρέπει να προβαίνουν σε ακρότητες γιατί ο τελικός (και μόνος) κριτής είναι ο Θεός. Από την άλλη λέει στους ομοφυλόφιλους ότι αν θέλουν να διεκδικήσουν τη βασιλεία του Θεού έχουν μόνο δυο επιλογές: ή να μείνουν μέσα στη ντουλάπα κάνοντας μετάνοιες ή να καταπιέσουν τη σεξουαλικότητα τους και να παντρευτούν άτομα του αντίθετου φύλου γιατί ο γάμος οδηγά κοντά στο θεό.

Δυστυχώς το κείμενο του Μητροπολίτη επιβεβαιώνει και δικαιολογεί τον εκνευρισμό των ακραίων Χριστιανών και ΕΛΑΜιτών που διαδήλωσαν τις προάλλες και την ίδια ώρα παρέχει μια συνταγή απόλυτης δυστυχίας για τα ομοφυλόφιλα άτομα και τους ετερόφυλους μελλοντικούς τους συντρόφους.

About the author

George Iordanou

I'm mostly interested in politics and philosophy, which makes up for the majority of this blog. As this is an archive of what I have written over the years, it also provides a glimpse into my personal life. I'm currently working in the humanitarian sector. In my past life I was in academia where I completed a Ph.D. in political theory with focus on multicultural citizenship. I'm one of the few people lucky enough to be given the opportunity to actually practice their research interests. Needless to say, whatever I write here is strictly my personal opinion and does not represent anyone else.

You can also find me on twitter @iordanou.

15 comments

  • Lizzy, το άρθρο τούτο για να φανταστείς προβάλλεται σήμερα ως προοδευτικό. Μιλούμε οι άνθρωποι πλέον έχουν το ακαταλόγιστο

 • Γιώργο νομίζω παίζει μια σύχηση δαμέ. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, όπως ούλλα τα ρεύματα Χριστιανισμού που αποδέχονται τα Ευαγγέλια ως τον λόγο του Χριστού, αναγκαστικά πρέπει να αποδεχτούν τούτα που λαλεί ο Μητροπολίτης. Επειδή λαλεί τα ο Χριστός στα ευαγγέλια. Αν διαφωνούν με τον Χριστό παύουν να ταυτίζονται με τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Εγώ προσωπικά εν πιστεύκω… αλλά εν καταλάβω τούτην την απαίτηση η εκκλησία να γίνει “προοδευτική”, αφού ντε φάκτο πρέπει να αποδεχτεί τον λόγο του Χριστού ως αλάνθαστο. Με βάση την λογική οι μόνες συνεπείς θέσεις σε τούτην την περίπτωση είναι είτε (α) αποδοχή ότι η εκκλησία εν νασιει την θέση που λαλεί ο Μηροπολίτης, είτε (β) φουλ αντι-χριστιανισμός

  Επίσης εχάλασε με ο τρόπος που χρησιμοποιάς τον όρο hatespeech … το κείμενο του εν ενθαρύνει το μίσος, ενθαρύνει αγάπη για τον άνθρωπο, λαλεί το ξεκάθαρα. Ο όρος hatespeech έσιει συγκεκριμένο χαρακτήρα τζαι χάνει την βαρύτητα του αν τον χρησιμοποιούμε για καθετι εννεν αρκετά “προοδευτικό” για τα γούστα μας… hatespeech εν άμαν λαλεί κάποιος πχ “θάνατος στους Gay”… έννεν hatespeech αν κάποιος απλά εξηγά με επιχειρήματα γιατί θεωρεί ότι η ομοφιλοφιλία εν ανήθικη ή αφύσικη

  • Συμφωνώ με τον Μάγο δαμέ. Άμαν παρατραβούμε την έννοια των λέξεων, χάννουν την σημασία τους. Τζιαί για τον όρο “ρατσισμός”, τζιαί για τον όρο “ομοφοβία” τζιαί για άλλους

   • Μα έννεν ο Χεζούς που έγραψε τα Ευαγγέλια -ασε που οι χριστιανοί they tend to pick and choose ότι τους αρέσκει που τα ευαγγέλια. Δεύτερον, εν τζαι θέλει κανένας την εκκλησιά να εν προοδευτική – θέλουμε την εκκλησιά να κάμνει τη δουλειά της τζαι να μεν εκφράζει συμπεράσματα που μόνο επιστήμονες μπορεί να εκφράζουν ως εάν να είναι ο λόγος του θεού. Επίσης θέλουμε την εκκλησιά να μην είναι Μουτζαχεντίν που διακηρύττουν το μίσος εναντίον του συνανθρώπου μας είτε άμεσα είτε έμμεσα. Κατά την άποψη μου είναι ρατσιστικός λόγος που σπείρει το μίσος το περιεχόμενο του εν λόγω άρθρου μόνο και μόνο που κάμνει παρομοιώσεις με κάποιο δολοφόνο. Τόσο απλό. Oh and btw God Loves Faggots

    • Έτην παρομοίωση με τον δολοφόνο που το αρχικό κείμενο στο πλαίσιο του, παρομοιάζει τζαι τον εαυτό του τζαι ότι ένας ομοφυλόφιλος “μπορεί να έχει πολύ πιο θερμή πίστη και αγάπη” που τον ίδιο τον μητροπολίτη … απορρώ πως τούτον μπορεί να θκιεβαστεί σαν ρατσιστικός λόγος:

     “Δεν υπάρχει άνθρωπος, που κάποια ιδιότητά του ή προτίμηση ή πράξη του να κάνει την Εκκλησία να τον απορρίψει· υπάρχουν μόνο άνθρωποι που οι ίδιοι έχουν απορρίψει την Εκκλησία και πορεύονται προς το Θεό απ’ το δρόμο που νομίζουν αυτοί, ο οποίος όμως συνήθως είναι λάθος δρόμος.
     Αν ένας δολοφόνος είναι αποδεκτός από την Εκκλησία, γιατί δεν είναι ένας ομοφυλόφιλος;
     Αν εγώ, με τη χλιαρή και συχνά υποκριτική πίστη και αγάπη, είμαι αποδεκτός από την Εκκλησία, γιατί δεν είναι ένας ομοφυλόφιλος;
     Εκείνος μάλιστα μπορεί να έχει πολύ πιο θερμή πίστη και αγάπη από τη δική μου. Καμιά ρατσιστική διάθεση δεν υπάρχει στην Εκκλησία απέναντι σε κανένα άνθρωπο ή ομάδα ανθρώπων.”

    • επειδή λαλεί ότι ένας ομοφυλόφιλος ποττέ εν θα φτάσει κοντά στο θεό αν συνεχίσει να είναι ότι είναι. Επειδή ο ετερόφυλος πρέπει να σταματήσει να κάμνει αμαρτίες ενώ ο άλλος πρέπει να ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ. Βάζει στο ίδιο καζάνι τους ομοφυλόφιλος με άλλα πράματα που θεωρούνται “πάθη”. Άρα λαλούμε πελλάρες για εκτόνωση αλλά τα ίδια παντελάκη μου ουσιαστικά εννοεί ότι οι ομοφυλόφιλοι θα καούν στην κόλαση. Καμία διαφορά εν μου κάμνει τα ίδια ελέαν τζαι οι ΕΛΑΜΙΤΕΣ απλά τούτος έντυσεν τα ωραία και επήε να παίξει τον καλοχριστιανο. Ζήτω η Ισλαμική δημοκρατία του Ιράν.

 • Επισης λεει πως ο λογος που η εκκλησια δεν δεχεται την ομοφυλοφιλια ειναι γιατι αυτη δεν οδηγει στον Θεο. Στον Θεο μας οδηγει μονο ο γαμος μεταξυ ενος αντρα και μιας γυναικας. Εγω ως τωρα ειδα πως ο γαμος μονο στους δικηγορους και στους ψυχολογους οδηγει. Αν ειδε κανενας απο εσας να οδηγηθηκε στο Θεο καποιος επειδη επαντρευτηκεν, δειξετε μας τον τζαι μας 🙂

 • Ευχαριστώ για τα σχόλια, εν πολλά χρήσιμο να γίνεται συζήτηση για τούτα τα θέματα, τζιαι εσκεμμένα ήμουν κάπως προκλητικός στο κείμενο.

  Αρχικά για το αν θέλω η εκκλησία ναν προοδευτική, δεδομένου ότι τα ευαγγέλια του Χριστού εν ξεκάθαρα, που είπε ο Μάγος. Τα ευαγγέλια ενεν του Χριστού, εγραφτήκαν πολλά μετά. Ο Don Cupitt μάλιστα, emeritus professor στο Cambridge, έγραψε ενα πολλά καλό βιβλίο για το research project που εκάμαν με το Berkeley, προσπαθώντας να βρουν τι που τούτα ούλλα που καταλογίζονται στον Χριστό ήταν όντως αλήθκεια, με σκοπό να βρουν ποια ήταν η φιλοσοφική αντίληψη του Χριστού. Όπως τζιαι να έσιει, ο Χριστός δεν έγραψε τα ευαγγέλια, τζιαι τα ευαγγέλια ενεν το κύριο source για το μίσος ενάντια στους ομοφυλόφιλους. Εν οι επιστολές του Παύλου που χρησιμοποιούνται κυρίως, ο οποίος Παύλος εν πολλά αμφιλεγόμενο κομμάτι της εκκλησίας που μόνος του.

  Πάμε στο άλλο: θέλω να γίνει η εκκλησία προοδευτική; Ποσώς με ενδιαφέρει, ούτε τζιαι μου ππέφτει λόγος. Όμως δαμέ έσιει 2 άλλα σχετικά θέματα που εν πολλά σημαντικά τζιαι που με ενδιαφέρουν.

  Το πρώτο εν ότι σήμερα στο facebook διάφοροι γνωστοί μου των οποίων εκτιμώ την άποψη προβάλλουν το άρθρο τούτο ως προοδευτικό τζιαι χρήσιμο για συζήτηση τζιαι παράδειγμα καλού τζιαι moderate χριστιανού. Ε ενεν προοδευτικό κοπέλια, τι να κάμουμε;

  Το δεύτερο εν πιο ενδιαφέρον. Ο Μάγος εισηγήθηκε ότι εσύγχυσα τα πράματα λόγω του εξής συλλογισμού: αν τα γραψιμιά του χριστιανισμού αποτελούν δόγμα, τζιαι αν οι χριστιανοί ακολουθούν το δόγμα, τότε οφείλουν να έχουν πρόβλημα με την ομοφοβία, τζιαι άρα να συμφωνούν με τον Λεμεσού καθώς το δόγμα τους το επιβάλλει. Εν πάει έτσι όμως. Τα βιβλία, τα οποία κάποια εγραφτήκαν τζιαι πριν τη γέννηση του Χριστού (αν υπήρξε ποτέ), εν προϊόν που τυγχάνει ερμηνείας. Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε τζιαι τόσα denominations (αιρετικούς, κατά τους ΧΟ). Γι’ αυτό έχουμε christian socialists, muslim feminists, την Αγγλικανική εκκλησία που κάμνει gay παπαες κτλ κτλ. Ούλλα εν θέμα ερμηνείας, ιδίως κείμενα που ενεν comprehensible αν δεν τύχουν τέθκοιας ερμηνείας. Το ζήτημα είναι ότι οι Χριστιανοί εν πολλά επιλεκτικοί με το ποια κομμάθκια της βίβλου προβάλλουν τζιαι πως τα ερμηνεύκουν, κατ’ επέκταση η υστερία με τες ατάκες για τους ομοφυλόφιλους εν προϊόν πολιτικής απόφασης (που είναι τα interpretations). Συμφωνώ με τον Haris πας τούτο.

  Πάμε στο τελευταίο τωρά, ότι εν έπρεπε να χρησιμοποιήσω τη λέξη hate speech. Ο Περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμος του 2011 (134(I)/2011), αναφέρει: “Πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως δημόσια διαδίδει και δημόσια υποκινεί με οποιοδήποτε τρόπο βία ή μίσος που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, κατά τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια τάξη ή που έχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα, είναι ένοχο αδικήματος..”. Ε τί να κάμουμε δηλαδή; Το κείμενο είναι τζιαι υβριστικό τζιαι προσβλητικό, άρα εμπίπτει μες την κατηγορία του hate speech.

  • Τιποτε το προοδευτικο δεν εσιει αυτο το κειμενο. Υφολογικα ο Αθανασιος μιμειται λλιον τον Osho τίποτε άλλο… Τί ειναι το προοδευτικο που μας λεει; Πως αγαπα και δεχεται τους ομοφυλοφιλους, οπως εξαλλου δεχεται και ενα δολοφονο; Ή μηπως το τελος του κειμενου, που μας λεει “υποταξου στην εκκλησια και αφησε το 1 να το φροντισει ο Θεος”….ενας ομοφυλοφιλος που θα οδηγηθει στις αγκαλιες της εκκλησιας δυο επιλογες εχει. 1. να ειναι και χριστιανος και ομοφυλοφιλος κρυφα μεσα στα μοναστηρκα ή 2. να αυτοκτονήσει απο αισθημα απαξιωσης για τον εαυτο του, που δεν καταφερε να αυτοκαταργηθει. Προκειται για ακρως επικινδυνο κειμενο και προσεγγιση κατα τη δικη μου εκτιμηση. Προτιμω το ξεκαθαρο μισος του Τομμυ….

   • Εγώ πάντως που τη μέρα που επαντρέφτηκα έχω το “Θεό” μες το σπίτι μου. Τζιαι ως αρμόζει στους “Θεούς”, ό,τι μου λαλεί κάμνω

    Ως προς το κείμενο που αποδίδεται στον Αθανάσιο τζιαι την “απάντηση” του Γιώργου. Το κείμενο (του Αθανάσιου) είναι μια μη φονταμενταλιστική εκκλησιαστική προσέγγιση. Δεν έχω υπόψη μου μαζική θρησκεία που να υιοθετεί ριζικά διαφορετική προσέγγιση για τους ΛΟΑΤ. Μην ξεχνούμε ότι η Εκκλησία δεν έχει αποδεχθεί τις αρχές του Διαφωτισμού, δηλαδή τον ορθολογισμό

  • Γιώργο ξέρω πολλά καλά ότι τα Ευαγγέλια εν τα έγραψε ο ίδιος ο Χριστός, τζαι προσωπικά εν τα παίρνω σοβαρά σαν κείμενα, γνωρίζοντας τζιόλας ότι οι σημερινές γραφές εν αποτέλεσμα πολιτικής κόντρας εξουσίας μεταξύ αιρέσεων για τα ποια κείμενα ηταν να θεωρούνται μέρος του δόγματος τζαι ποια ήταν αιρετικά. Απλά λαλώ σου ποια εν η θέση της εκκλησίας για τες γραφές είτε εν του Χριστού είτε εν του Παύλου, εννεν αμφιλεγόμενα για τζείνους…. αν διαφωνεί κάποιος χριστιανός πας σε τούτα τα θέματα τότε εν αιρετικός. Νομίζω έπιασες το ππόιντ.

   Ο Χριστός (των ευαγγελιων) λαλεί το σεξ επιτρέπεται μόνο μεταξύ παντρεμένους άντρες & γυναίκες. Άρα εν συνεπής στο θέμα της ομοφυλοφιλίας ο μητροπολίτης. Τζαι πολλά πιο συνεπής που τους Αγγλικανούς & τα διάφορα μοντέρνα ρεύματα προτεσταντισμού που προσαρμόζονται στα ιστορικά δεδομένα για σκοπούς μάρκετιγκ/προσυλητισμού. Που την άλλη όμως η εκκλησία η δική μας έννεν συνεπής σε πολλά άλλα πράματα όπως πχ την στάση τους προς τον στρατό, τον καπιταλισμό κτλ. Άρα ναι έσιεις δίκιο πιο γεννικά ότι σε μεγάλο βαθμό εν θέμα ερμηνείας τζαι επιλεκτικότητας – πόσον σούσουρο γίνεται για το καυτό θέμα των gay σε σχέση με το πόσον τονίζουν άλλες πολλά πιο σοβαρές αμαρτίες μες την σημερινή κοινωνία, ειδικά τες δικές τους. Αλλά ας πούμε οκ ήταν στην επικαιρότητα το θέμα τζαι έπρεπε να πάρει θέση. Νομίζω υπο τες περιστάσεις εν θα μπορούσε κάποιος εντος του πλαισίου της ορθοδοξης εκκλησίας να πάρει πιο ανεκτική θέση.

   Για το hatespeech, ρε φίλε αν οτιδίποτε “υβριστικό τζιαι προσβλητικό” ήταν hatespeech εν πάμε καθόλου καλά… Το προσβλητικό εν τζαι τόσον υποκειμενικό ζήτημα . εν θα μιλά κανένας μας πιον… τζαι ο Χάρης που λαλεί τους παπάες Ταλιμπάν εν “υβριστικό τζιαι προσβλητικό” εν τζαι τζείνο hatespeech δηλαδή; Η ουσία στον ορισμό εν η υποκίνηση βίας & μίσους κάτι που εν κάμνει ο μητροπολίτης

   “hate speech”
   Ο ομοφυλόφιλος άνθρωπος είναι απόλυτα αποδεκτός από την Ορθόδοξη Εκκλησία, όσο και κάθε άλλος άνθρωπος.

   Εκείνος μάλιστα μπορεί να έχει πολύ πιο θερμή πίστη και αγάπη από τη δική μου. Καμιά ρατσιστική διάθεση δεν υπάρχει στην Εκκλησία απέναντι σε κανένα άνθρωπο ή ομάδα ανθρώπων.

   Ένας ομοφυλόφιλος μπορεί να σωθεί, παραμένοντας ομοφυλόφιλος; Δε μπορούμε, ούτε και είναι δουλειά μας, να κρίνουμε ποιος θα σωθεί και ποιος όχι, πράγμα που είναι δουλειά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

   Όλα αυτά τα πάθη δεν είναι «εντάξει» και ο ετεροφυλόφιλος δεν είναι οπωσδήποτε πιο ενάρετος ή πιο κοντά στο Θεό από τον ομοφυλόφιλο. Και οι δύο μπορούν να σωθούν λόγω της αγάπης του Χριστού, με τον αγώνα που θα δώσουν με τη βοήθεια της θείας χάριτος.

 • Το άρθρο δεν είναι του Αθανάσιου. Έβαλαν και ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης εδώ και 10 μέρες

George Iordanou Politics, Philosophy and (not much) Real Life

Archives

Social Media