George Iordanou Politics, Philosophy and (not much) Real Life

Η Ειρηνιά, το πραξικόπημα, η εισβολή και τρεις ιστορίες

Το πρωινό σήμερα ήταν λιγότερο αποπνικτικό από τις προηγούμενες μέρες, έτσι κατέβηκα στη γιαγιά για να πιούμε ένα καφέ. Η γιαγιά, εκτός όλων των άλλων έχει και άσθμα, το οποίο δεν της επιτρέπει την εγκατάσταση κλιματισμού, αναγκάζοντας την να υπόκειται τις συνέπειες των 40-45 βαθμών κελσίου. Αυτό το καλοκαίρι δυσκολεύεται ιδιαίτερα καθώς βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στα 90. Η γιαγιά που λέτε, ήταν σύζυγος υπαλλήλου των δημοσίων έργων, μητέρα 2 αγοριών και ράφτρια. Λόγω της φύσης της εργασίας του παππού, ο οποίος γύριζε τα χωριά της Κύπρου χτίζοντας ντεπόζιτα, η γιαγιά μεγάλωσε μόνη της τα 2 αγόρια, δουλεύοντας παράλληλα δωδεκάωρα πάνω από τη ραπτομηχανή. Το κύριο μέρος της δουλειάς της γινόταν στο σπίτι όπου βρισκόταν η ραπτομηχανή της, όμως πολλές φορές πήγαινε σε «ξένα» σπίτια για να πάρει μέτρα, ή για να δοκιμάσουν οι πελάτισσες – να προβάρουν όπως το λέει- τα ρούχα που τους έραβε. Άρα, η γιαγιά συχνά βρισκόταν για ώρες ή μέρες, αναλόγως της δουλειάς που προέκυπτε, στα σπίτια διαφόρων ατόμων, κυρίως μελών της Λευκωσιάτικης «υψηλής» κοινωνίας. Το όνομα της γιαγιάς είναι Ειρηνιά.

Το πραξικόπημα βρίσκει την Ειρηνιά να δουλεύει στο σπίτι μιας φίλης της. Η εν λόγω φιλενάδα είχε δυο αγόρια, εκ των οποίων ο ένας, ο μεγαλύτερος, ήταν παντρεμένος. Ο μεγάλος μαζί με τη γυναίκα του ήταν αριστεροί, ενώ ο άλλος, ο μικρότερος, ήταν εθνικόφρονας. Λίγες μέρες πριν το πραξικόπημα, η Ειρηνιά βλέπει τον μικρότερο να μπαίνει στο σπίτι της μάνας του, στο οποίο όπως είπαμε έραβε εκείνες τις μέρες η Ειρηνιά. Τον μικρό γιο, συνόδευε ένας ελλαδίτης που είχε ξινισμένο ύφος. Το μόνο που είπε ο μικρός της μάνας του, ήταν ότι αν τυχόν και εξαφανιστεί για μερικές μέρες, να μην ανησυχήσει ή να τον ψάξει, γιατί θα βρίσκεται στην Ελλάδα.

Να πούμε ότι η Ειρηνιά μου αφηγήθηκε τη συγκεκριμένη ιστορία δεκάδες φορές. Το προχωρημένο της ηλικίας της την κάνει να νοιώθει και να πιστεύει ότι κάθε φορά αφηγείται την ιστορία για πρώτη φορά, έτσι είναι ενδιαφέρον ο τρόπος που τα ίδια συναισθήματα αναβιώνονται ως αυθεντικά, αποτρέποντάς την από το να εξωκύλει από τις αρχικές της εντυπώσεις. Στα πλαίσια των επαναλαμβανομενων αφηγήσεων, η Ειρηνιά πάντα τονίζει την απογοήτευση της που δεν κατάφερε να καταλάβει τότε σε τί αναφερόταν ο μικρός γιος της φιλενάδας της, ο οποίος στην ουσία αναφερόταν στο ενδεχόμενο να πάει κάτι στραβά με το πραξικόπημα.

Ο άντρας της Ειρηνιάς, ο παππούς μου, ήταν αριστερός του ΑΚΕΛ, ο οποίος μετέπειτα έγινε ΕΔΕΚίτης, μετά από παρότρυνση του πατέρα. Ο παππούς, λοιπόν, ήταν από τους σεσημασμένους αριστερούς της Αγλαντζιάς. Η σημερινή κουβέντα μας εντωμεταξύ ξεκίνησε από την ερώτηση της γιαγιάς αν άκουσα τις σειρήνες τα ξημερώματα. Της είπα ότι τις άκουσα και τότε άρχισε να μου αφηγείται την ιστορία. Η γιαγιά, μέχρι σήμερα, τονίζει ότι φοβήθηκε περισσότερο «την ΕΟΚΑ» (εννοώντας την ΕΟΚΑ Β), παρά την εισβολή. Κατά την περίοδο του πραξικοπήματος, ο μικρός της γιος και ο παππούς δούλευαν σε διαφορετικά χωριά της Κύπρου, αφήνοντας την ουσιαστικά σε αναμμένα κάρβουνα, μη ξέροντας κατά πόσο είναι ζωντανοί ή όχι. Τρείς μέρες μετά, ο γιός της κατάφερε να επιστρέψει πίσω, μυρίζοντας όπως μου είπε χαρακτηριστικά «χειρότερα από σκύλλους πεθαμένους». Η Ειρηνιά μπήκε τότε στον πειρασμό να παρακαλέσει τη φίλη της, της οποίας ο γιος ήταν από τους ενορχηστρωτές του πραξικοπήματος, να μεσολαβήσει ούτως ώστε να επιτραπεί στο γιο της να περάσει τα μπλόκα που έστηνε περιφερειακά της Αγλαντζιάς η ΕΟΚΑ, έτσι ώστε να μπορέσει ο γιος της να φτάσει σπίτι. Τελικά δεν το έπραξε και προτίμησε να περιμένει να δει την εξέλιξη της κατάστασης.

«Θέλεις να πεις», την ρωτώ, «η ΕΟΚΑ σκότωσε κόσμο στις γειτονιές μας τότε;». «Ναι γιέ μου», μου λέει, ξεκινώντας τρεις παράλληλες ιστορίες. Η πρώτη αναφερόταν στη σύναξη των αριστερών του χωριού, τους οποίους με τη βοήθεια του στρατού μάζεψαν οι πραξικοπηματίες μια καλή μέρα και τους έστησαν στην οροφή ενός από τα παλιά σινεμά της Λευκωσίας. Εκεί τους είχαν χωρίς φαγητό και νερό όλη μέρα κάτω από τους 40 βαθμούς της Λευκωσίας, μη ξέροντας πότε και αν θα πάνε σπίτι τους. Σε αυτήν την ομάδα, η οποία ήταν πολύ μεγάλη όπως μου εξήγησε η Ειρηνιά, ήταν «ούλλοι οι αριστεροί του χωρκού γιέ μου» είπε χαρακτηριστικά, βρισκόταν και ο παππούς. Έτσι, η Ειρηνιά ήταν και πάλι ανήσυχη μη ξέροντας αν οι ΕΟΚΑ Βτζήδες θα εκτελούσαν τον παππού. Εδώ να πούμε ότι ο παππούς δεν ήταν και κανένας ιδεολόγος περιοπής, ήταν ένας κανονικός εργαζόμενος που ψήφιζε ΑΚΕΛ. Άλλωστε, η φύση της εργασίας του, δεν του επέτρεπε να αναμιχθεί ενεργά σε οτιδήποτε οργανωμένο, ήταν «απλώς» ένας παραδοσιακός ΑΚΕΛικός ψηφοφόρος, ο οποίος όντας μετριοπαθής τις περισσότερες φορές κρατούσε τις απόψεις του για τον εαυτό του.

Αυτήν την ιστορία μου την είπε παράλληλα με την ιστορία του αδερφού της κολλητής της, εν ονόματι Ερασμία, της οποίας το σπίτι είναι 30-40 μέτρα από το δικό μας. Ο αδερφός της Ερασμίας, ήταν από τους κομματικούς της Αγλαντζιάς και από τα ιδρυτικά στελέχη του ΑΚΕΛ, αν δεν κάνω λάθος· έντονα συνδικαλιζόμενος και άρα από τους κόκκινους στόχους των πραξικοπηματιών. Μέχρι σήμερα η Ειρηνιά αφηγείται τις πόσες φορές μπήκαν στρατιώτες και πρωτοπαλλίκαρα της ΕΟΚΑ Β σπίτι του, απειλώντας ότι θα τον σκοτώσουν. Η ίδια δεν ξέρει πως και γιατί τελικά δεν ήταν από τους δολοφονημένους του πραξικοπήματος.

Η τρίτη παράλληλη ιστορία ήταν για τη δράση των πραξικοπηματιών στα καφενεία της Αγλαντζιάς και πιο συγκεκριμένα στο καφενείο του σύζυγου της αδερφής της, το οποίο στεγαζόταν εκεί που είναι σήμερα η ταβέρνα στην πλατεία της παλιάς Αγλαντζιάς. Εξηγούσε, λοιπόν, η Ειρηνιά, πως οι δολοφόνοι της ΕΟΚΑ Β μάζευαν εκεί αριστερούς και έχοντας στην κατοχή τους περίστροφα τους έστηναν στον τοίχο ή τους έπαιρναν μαζί τους και «τους εξαφάνιζαν».

Σε αυτές τις αφηγήσεις έπαιζαν σταθερά κάποια ονόματα. Το πιο συχνά αναφερόμενο ήταν το όνομα του μικρού γιου της φίλης της, ο οποίος όπως είπαμε καθησύχασε τη μάνα του για την ενδεχόμενη φυγή του, αν δεν επιτύγχανε το πραξικόπημα. Η Ειρηνιά εξηγούσε πως αλλά και ποιους σκότωσε το ίδιο άτομο. «Καλά ρε γιαγιά», τη ρωτώ, «μετά το πραξικόπημα και την εισβολή, το 1975 ας πούμε, τι εκάμναν τούτοι οι τύποι, πώς αντέδρασε η τοπική κοινωνία στο γεγονός ότι πριν ένα χρόνο εκάμναν τους πιστολέρο μες την Αγλαντζιά; Πώς τζιαι εν εδικαστήκαν τούτοι οι φονιάδες;». Ένα χρόνο μετά, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, οι κύριοι αυτοί κυκλοφορούσαν με το ίδιο θράσσος μες την Αγλαντζιά λες και δεν συνέβησε τίποτε. Όσον αφορά τη νομική πτυχή, η απάντηση της ήταν αποστομωτική: «αφού εφκήκε ο Κληρίδης γιέ μου που ήταν μαζί τους, ποιός ήταν να τους δικάσει;».

Όταν είδα ότι η κουβέντα μας δεν πήγαινε παρακάτω, τη ρώτησα τι απέγιναν αυτά τα άτομα σήμερα και συγκεκριμένα ο μικρός γιος της φίλης της, ο οποίος ήταν πρωταγωνιστής και στις 3 ιστορίες. Ο κύριος αυτός είναι σήμερα ο καφετζής σε ένα από τα εθνικόφρονα σωματεία-καφενεία του ΔΗΣΥ και παρόλες τις δολοφονίες και τη συνεργεία του σε δολοφονίες κυκλοφορεί ελεύθερος και ωραίος.

Παρόλο που η συζήτηση μας ξεκίνησε για την εισβολή, μιλήσαμε παραπάνω για το πραξικόπημα, αφού ήθελε να μου εξηγήσει γιατί φοβήθηκε περισσότερο το πραξικόπημα παρά την εισβολή. Κατά τη διάρκεια της εισβολής, η Ειρηνιά φιλοξενούσε ένα συγγενή της, ο οποίος είχε αυτοκίνητο και τους φυγάδεψε στους Καπέδες. Εκεί έμειναν για λίγο καιρό σε μια φίλη της γιαγιάς, της οποίας μάλιστα, κατά σύμπτωση, ο γιός ήταν από τους στρατιώτες που ανάγκαζε η ΕΟΚΑ Β να μαντρώσουν τους αριστερούς στην πρώτη ιστορία που αφηγήθηκα πιο πάνω. Η Ειρηνιά μου είπε ότι του έδωσε τότε μια λίρα για να προσέχει τον παππού. Το παιδί αυτό πέθανε στην εισβολή και τα οστά του βρέθηκαν πριν μερικά χρόνια. Η γιαγιά πήγε στην κηδεία και συμπαραστάθηκε στη φίλη της, στην οποία αναφέρεται πάντα με τα καλύτερα λόγια αφού τους φιλοξένησε στις δύσκολες μέρες της εισβολής.

Αυτή ήταν η πρωινή μας κουβέντα. Του χρόνου να σας πω την ιστορία της μάνας μου, η οποία βίωσε από πρώτο χέρι τον εκτοπισμό, τα αντίσκηνα και την αβεβαιότητα της προσφυγιάς. Τα γεγονότα της εισβολής είναι λίγο-πολύ γνωστά, εκείνο που δεν βγήκε στην επιφάνεια είναι το ψυχολογικό κομμάτι. Ερωτήσεις του τύπου «ποιές είναι σήμερα οι ψυχολογικές συνέπειες της προσφυγιάς;», ή «πώς ένοιωσαν οι στρατιώτες που προδωμένα στάληκαν σαν αρνιά σε σφαγή να πολεμήσουν τάχα τους Τούρκους;», ή ακόμα πιο σημαντικές ερωτήσεις του τύπου «πώς ως κοινωνία και ως κράτος, διαχειριζόμαστε την έλλειψη ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα που βίωσαν φρικαλαιότητες αλλά μετά αφέθηκαν στο έλεος του post traumatic stress που λογικά θα είχαν και ενδεχομένως να έχουν ακόμα;».

Ωραία τα συνθήματα, ωραίοι οι συμβολισμοί και οι λοιπές μαλακίες που φάγαμε στα μούτρα τόσα χρόνια τώρα, αλλά ξεχάσαμε να δούμε τους ανθρώπους.

About the author

George Iordanou

I'm mostly interested in politics and philosophy, which makes up for the majority of this blog. As this is an archive of what I have written over the years, it also provides a glimpse into my personal life. I'm currently working in the humanitarian sector. In my past life I was in academia where I completed a Ph.D. in political theory with focus on multicultural citizenship. I'm one of the few people lucky enough to be given the opportunity to actually practice their research interests. Needless to say, whatever I write here is strictly my personal opinion and does not represent anyone else.

You can also find me on twitter @iordanou.

21 comments

 • Ο Νίκος, κατά Χρηματιστηριο Χρυσάνθου-Αναστασιάδης, ο αδριάντας ο δειλός λεωνίδας και οι δολοφόνοι που κυκλοφορούν ανάμεσα στην σαπια κοινωνία μας
  https://osr55.wordpress.com/2010/07/18/

  ……………….

  Ξέρετε τι; Αυτός ο τόπος είναι σάπιος…….. σαπισμένος βρωμισμένος……… η γενιά των γονιών μας και των παππούδων μας έιναι η πλέον σκατόψυχη γενιά………. Αυτή που έκανε το πραξικόπημα που ο αδελφός σκότωσε τον αδελφό και όμως βγάζει ακόμα ηγέτες επανενωσημπλοκσποτ που τιμούν πραξικοπηματίες

  Συγκλονιστικό το κείμενο για την δολοφονία της 18χρονης Αντρούλλας από τους πραξικοπηματίες στην επέτειο του πραξικοπήματος στον Πολίτη

  Συγκλονιστικό όμως και το γεγονός ότι ο αδελφός της Αντρούλλας κάποιος Λεωνίδας ακόμη και σήμερα δεν έχει το θάρρος και την τόλμη να κατονομάσει τον δολοφόνο της αδελφής του!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Λεωνίδας δειλός!!!!!!!!!!! Σάπιος……………. Ακούγομαι ακραίος αλλά τι να πω ρε κουμπάρε!!! Δηλαδή αληθινά κύριε λεωνίδα μου………….. τι ακριβώς φοβάσαι αν πεις το όνομα του δολοφόνου της αδελφής σου;;;; θα σε σκοτώσει κι εσένα;;; Ξεφτίλα!!!!!

  Στην κύπρο σήμερα κυκλοφορούν ανάμεσα μας δολοφόνοι…………….. δολοφόνοι χειρότεροι από αυτούς που βλέπουμε μόνο στις ταινείες……………. Χειρότεροι γιατί αυτοί κορτώνουν κι όλας για τα εγκλήματα τους όλοι βγάζουν τον σκασμό……… κανένας δεν τους κατονομάζει αλλά σαν δειλοί που είναι όλοι τους αυτοί οι άθλιοι λεωνίδες αφήνουν την κοινωνία των παιδιών τους να σαπίζει ακόμη περισσότερο

  Έχω στο νου μου μια φωτογραφία με τον άλλο άθλιο πολιτικάντη ψευτάρα υποκρίταρο τον χριστόφκια τον καλύτερο διαχειριστή του καπιταλισμού να κτυπάει παλαμάκια στον λουκή παπαφιλίππου καναλάρχη ελεγκτή του τι σκέφτεστε και μεγαλοδικηγόρο, ενώ χορεύει ζειμπέκικο……… πρώτα φιλούθκια

  Κυριολεκτικά στην Κύπρο σήμερα κυκλοφορούν ανάμεσα μας δολοφόνοι και όμως ο κάθε βρωμισμένος άχρηστος πολιτικάντης Νίκος Χρυσάνθου Αναστασιάδης και Γλαύκος Κληρίδης που τάχα θέλουν επανένωση και λοιπές μούφες τους εξέλεξαν ευρωβουλευτές και είναι και σημαίνοντα στελεχη στην κοινωνία της υποκρισίας μας

  Στον τόπο αυτό υπάρχει μια πτωμαίνη που καλύπτει όλο το νησί……….. σαπίλα…….. ατιμωρησία………… γιαυτό και ξεπροβάλουν ηλίθια κουφάρια τύπου ελάμ και λοιπές εθνικιστικές μαλακιούλες που την είδαν λεονάιτας εν (σ)πάρτα ……….

  Να τους χαίρεστε τους πολιτικούς σας της επανένωσης κοκκινορομπλεπαιδάκια…

  Καλά ρε, με ρωτάνε φίλοι γνωστοί και άγνωστοι συνομιλητές, εν θέλεις επανένωση;
  http://osr55.wordpress.com/2010/04/23/

  Κυπριακό: καθεστωτικές αντιλήψεις του ίδιου νομίσματος από την ανάποδη – Περί δημοκρατίας http://osr55.wordpress.com/2010/02/02/
  Μετά την λύση………………http://osr55.wordpress.com/2009/09/19/
  VIDEO Δύο παράλληλοι κόσμοι
  http://osr55.wordpress.com/2009/08/23/

 • thimoume otan imoun mwro tze eminiska sto sinikismo tis anthoupolis pou imastan oullo prosfiges, itan tze mia gineka tin opia oulla ta mwra efwnazamen magissa, eleame oti en pelli tze esirnamen tis petres. i gineka simperiferotan ke simperiferete akoma diaforetika apo tous allous “fisiologikous anthrwpous”, den niazete katholou gia tin emfanisi tis, girizi sta hwrafia opou mazevi diafora antikimena, paramila ke lei istories oti itan daskala…oloi stin periohi eleamen tin pelli. ospou mia mera kapios pio sofos anthoupolitis, mou ipe ti sintomi istoria tis ginekas. oti dld prin ton polemo itan ontos daskala, giafto ke oi istories pou lei, kai oti kata ti diarkia tou polemou skotothikan ta 3 tis pedia ke o antras tis, ehase dld oti ihe ke den ihe hanontas etsi ke ta logika tis. otan metaferthike san prosfigas stin anthoupoli, se 1 3eno topo me 3enous anthrwpous oloi tin antimetopizan san epikindini magissa fkallontas tze polles kouventes pou ti fantasia, me to martirio tis ousiastika na sinehizete. i gineka pernouse sihna apo to nipiagwgio, to dimotiko tze to gimnasio tis periohis ke prospathouse na milisi sta pedia gia ton athrwpo ke ton polemo. molis tin evlepame agriefkame oulloi tze epienname na tis siroume 3ila tze petres na ti 8kio3oume tze eleame tis istories mas perifanoi pos e8kio3ame ti magissa. otan meta apo 22 hronia etihe na doulepsw sto nipiagwgio tis periohis san nipiagwgos pleon ida na e3elissete to idio skiniko me diaforetika pedia. na perna i gineka apo to nipiagwgio na prospathi na milisi me agapi sta pedia ke afta na agrievoun ke na theloun na tis peta3oun petres fwnazontas tis pelliiiiiii. vlepontas to idio skiniko na epanalamvanete to idio meta apo 22 hronia iha niosi ola ta disaresta aisthimata tou kosmou me tin apogoitevsi tze to thimo na kiriarhoun. Tote ekama tze egw to idio prama pou ekame o “sofos” anthoupolitis me mena, ipa sta pedia tin pragmatiki istoria tis ginekas, ke tous voithisa na mpoun sti thesi tis. i antidrasi tous itan i idia me mena otan iha akousi tin pragmatiki istoria tis ginekas, egirise o kosmos mou anapoda. ke enoson imoun sto sholio toulahiston den 3anakousa ta pedia na fwna3oun tis ginekas pelli, para mono na tin kitoun me megali periergia. i simperifora twn pediwn mou thimizi poli ke ti simperifora tou “aplou” “koinou” pra3ikopimatia. gematos agnia, ipokinoumenos apo sapies idees gia enosi ke dilitiriasmenes filodo3ies na sfazi stin kiriole3ia to gitona tou, akoma tze ton arfo tou. ta mwra omos otan irtan antimetopoi me tin ali8ia opos tze egw otan tin ematha, pagwsan, niosame 1 esthima enohis ke anatheorisame tis pra3is mas. enw oses fores etihe na milisw me kapio de3io i pra3ikopimatia diloni perifanos gia tis pra3is tou. diloni perifanos gia ti drasi tis EOKA B, gia to oti “agonistike” gia to orama tis enwsis dolofontas to diplano tou. akouw atoma na dilwnoun perifanoi gia frikta vasanistiria pou ekaman sto sinanthrwpo tous (epidi arketoi pra3ikopimaties en akoma en zwi, eleftheroi ke perifanoi) kathos episis vlepw ke tin politia na tous afini atimwritous, eleftherous alla ke na tous epivravevi….oli afti i simperifora mou thimizi sovari pathologiki asthenia

  • Ελίνα, ακριβώς τούτα που λαλείς εν τούτα που έθελα να περάσω με το κείμενο μου. Ευχαριστώ πάρα πολλά για το σχόλιο σου, αποτυπώνει με εξαιρετικό τρόπο την ουσία του προβλήματος.

 • όταν η κάθε ειρηνιά “απλός¨ άνθρωπος ανέχεται τον κάθε φασίστα να είναι ο καφετσζής τζαι να κορτώνει για τα εγκλήματα του τζαι να μεν κάμνει τίποτα όπως τζαι εσύ που τα γνωρίζεις τούτα ούλλα αλλά απλά να γράφεις γενικολογίες τότε ναι η κοινωνία είναι σάπια και δειλή τζαι γιαυτό τα ελαμ τζαι τα χρυσαύγουλα εννα διαπρέπουν

  η αληθεια είναι σκληρή αλλά περιτριγυριζόμαστε από δειλούς ανθρώπους
  τζαι εν γιαυτό που τούτος ο τόπος δεν πρόκειται να προχωρήσει μπροστά αφού κανένας δεν θα έλθει αντιμετώπος με την βρωμισμένη του πραγματικότητα την οποία μέσα στο διαστρεβλωμένο του μυαλού θα την κάνει ηρωισμό

  αφού η ειρηνιά αφήνει τον καφετζή να κορτώνει έτσι τζια ο καφετζής εννα πει στα εγγόνια του για το πόσο λεβέντες ήταν οι πραξικοπηματίες που εσφάξαν τζαι θα κάμνει βίντεο με τον εγγονό του όπως θαυμάσαμε ούλλοι

 • Οκ, είμαστε όλοι δειλοί. Τζιαι κάπου αλλού ο κόσμος ένεν δειλός, γι’ αυτό τζιαι παν μπροστά

 • εσύ τι θα κάμεις ρε με τούτες τις απίστευτα συγκλονιστικές πληροφορίες που έχεις; απλά εννα κρύψεις να περάσουμεν όπως εκάμναμεν τόσα χρόνια με προσχήματα του τύπου ήρτεν ο κληρίδης που τους εκάλυψεν τάχα;

  πε μου να δούμε;

  τι ακριβώς εν που θέλεις να πεις ρε κουμπάρε με τούτον που έγραψες δηλαδή;

  τάχα τι;

  τι θέλεις να πεις με τούτον που καταλήγεις

  ¨Ωραία τα συνθήματα, ωραίοι οι συμβολισμοί και οι λοιπές μαλακίες που φάγαμε στα μούτρα τόσα χρόνια τώρα, αλλά ξεχάσαμε να δούμε τους ανθρώπους.¨

  ποιοι να δούμεν τους ανθρώπους δηλαδή;

  εμείς οι καλοί και οι γλυκοί να τους δούμε με κατανόηση και γλυκασιά τζαι να τους δώκουμεν μιαν αγκαλιά;

  για να συγχωρήσεις πρέπει ο άλλος να καταλάβει το λάθος του

  δαμέ όι απλά ενεν καταλάβαν το λάθος τους τα εγκλήματα τους ως φασίστες αλλά κορτώνουν τζιολας

  τζαι εσύ λαλείς τα γλυκανάλατα σου

  ο κόσμος εν πολλά σκληρός αγοράκι μου τζαι μάλλον εν επήρες πρέφα για τούτον

  τα πολλά πτυχία τζαι τα χαρτούθκια μάλλον φκάλλουν τον κόσμο που την πραγματικότητα

 • Να γινούμε ούλλοι δικηγόροι σιόρ να τα βάλλουμε με το κεφάλαιο τζιαι τους φασίστες όπως εσύ. Ως τότε απλά να σιωπήσουμε, γιατί προφανώς εσύ έσιεις πολλά παραπάνω να πεις τζιαι να κάμεις. Τζιαι το διδακτικό το ύφος αλλού.

 • πε μου εμένα ρε ποιος εν τούτος ο καφετζής με στοιχεία να πάω να τον έβρω να τον ξεμπροστιάσω αφού ούτε εσύ ούτε η ειρηνιά ούτε ένας άνθρωπος ρε γμτ εν εβρέθηκεν να τους φέρει αντιμέτωπους με τα εγκλήματα τους

  πως ανέχεσαι ρε τον εαυτό σου να ξέρεις ότι τούτοι οι άνθρωποι εν τζαμέ τζαι κορτώνουν την στιγμή που εκάμαν έτσι τεράστια εγκληματα

  πραγματικά εν μπορώ να καταλάβω αλήθκεια μου εν αδιανόητο

  πε μου ποιος εν πόνει με στοιχεία ρε αφού εσύ θέλεις να κρύψεις

  τζαι μεν μου παίζεις τάχα τον θιγμένο με μαλακίες του στυλ το διδακτικό ύφος αλλού τζαι παπαριές

  η αλήθκει πονά

  τζαι πρώτα πονά τζείνους που την ξέρουν τζαι έκαμνουν τίποτε για να την φκάλουν

  http://www.youtube.com/watch?v=d4wXHWf172k

 • Kala re osr, esy den ksereis kamian istotia g kanena praksikopimatia? En dinaton? Ennen stin kypto pou zeis? Oulloi kseroume – mitchoi megaloi – gia kapion. Tziai pos kseroume ti? Na tous kataggiloume stin astinomia? Afou kalyptoun tous. Dame lalei sou.oti o singkekrimenis eshei kontxan kimma poupiso tou. To poullin epetase! Distixws oi proigoumeni genia itan dili, ‘H efae tosi fatchia to 1974 pou stoxos itan na epiviosei k na min meinei sta palia… Opios tzai an einai o logos to poullin epetase…

 • όχι εγώ προσωπικά δεν ξέρω καμιάν ιστορία για κανένα πραξικοπηματία και τα εγκλήματα τους γιατί προέρχομαι από οικογένεια εθνικοπαπαροφρονη και τα τοιαύτα και μάλλον τους πραξικοπηματίες εδικαιολογούσαν τους γενικά ως ιδεολόγους που επαρασυρτήκαν αλλά τζαι ο μακάριος ήταν κακός κλπ κλπ

  αυτό ήταν το κλίμα στο οποίο μεγάλωσα στους παράλληλους κόσμους της κύπρου
  http://www.youtube.com/watch?v=hkwGT53_DI8&bpctr=1343294380&skipcontrinter=1

  εγώ δεν εμεγάλωσα με τέθκοιες συνταρακτικές ιστορίες που εμεγαλώσαν τα παιθκιά του άλλου παράλληλου κόσμου τζαι εν πραγματικά τρομακτικό με ούλλην την σημασία του κόσμου το πως εσείς που τα εζήσετε τζαι ξέρετε ιστορίες με ανθρώπους δολοφόνους οπυ ζουν ανάμεσα μας απλά να τα προσπερνάτε τζαι να πετάσσετε έναν το πουλίν επέτασεν τζαι παπαριές

  το πουλίν επέτασσεν επειδή αφήκετε το να πετάσει

  ο καφετζής εν υπαρκτός τζαι κορτωτός τζαι αφήνετε τον να εν τζαμέ γιατί είσαστεν τζείνον οπυ είσαστεν

  δεν περιμένω που καμιάν αστυνομία τζαι κανένα δικαστήριο τάχα να τους δικασει

  το ξεμπρόστιασμα των εγκλημάτων τους είναι η μέγιστη τιμωρία τζαι να έρτουν αντιμέτωποι με τον βρωμισμένο τους εαυτό

 • OSR, πίσω από ένα ψευδώνυμο πολλά λαλείς. Τουλάχιστον ο Ιορδάνου ό,τι λέει, το λέει επώνυμα. Εσύ κρύβεσαι πίσω από ένα “osr”, πουλάς μαγκιά και χύνεις κακίες. Μίλα επώνυμα και κατάγγειλε όποιον θες, ψευτόμαγκα

 • Τουλάχιστον ξέρουμε ποιος εξαντλεί την επιχειρηματολογία του στην υβρεολογία.

 • η επιχειρηματολογία μου εν τζαμέ τζαι φαίνεται ρε κλανιά

  εσύ συνέχισε να κλάνεις

 • αλλά ξέρεις ποιον εν το πρόβλημα;

  ότι ο κάθε ιορδάνου μιτσής που σπουδάζει εις τας αγγλίας τζαι εις τα παρισίους τζαι εν ξέρω τζαι γω που με χαρκιά τζαι πτυχία που τάχα είδεν άλλον κόσμο κλπ τζαι τάχα θωρεί τα πράγματα με άλλο μάτι τζαι παπαριές απλά διά τους έναν γυρόν τζαι μεινίσκει ως τζαμέ τζαι απλά καταγράφει τον εσωτερικόν του κόσμο τάχα τζαι θέλει να δούμε τον άνθρωπο πίσω που τουτα ούλλα τζαι ποτούντες κουβεντούες τις ανούσιες που εν σημαίνουν τίποτε ουσιαστικά λες τζαι μιλούμεν για έργα τέχνης τζαι γενικά έργα τζαι ταινίες

  η αλήθκεια είναι ότι σε τούντον τόπον εγίναν εγκλήματα του χειρίστου είδους τζαι υπήρξε μια τεράστια συγκάλυψη

  τζαι η συγκάλυψη υπήρξεν όι τόσον που τους εγκληματίες που ουτε καν τούτοι οι κάφροι εν ενοιώθαν τύψεις συνείδησης αλλά καμαρώνουν τζιόλας

  αλλά που την άλλην πλευρά
  τζαι εν τούτον που εν μπορώ να κατανοήσω με τίποτα

  δηλαδή αν μου εσκοτώναν εμέναν τον αρφό μου τον παπά μου την μάμμα μου πραγματικά εν ξέρω τι θα έκαμνα πάντως εν θα εσιωπούσα με τίποτα

  τούτη η νοοτροπία επέρασε πολλά έντονα σε τούτον τον τόπο τζαι εφάνηκε ιδίως με την πτώση του αεροπλάνου της ήλιος που εν ετάραξεν μούγια αλλά ούλλοι εφκάλαν τον σκασμόν απλά

  η μόνη περίπτωση που ο κόσμος αντέδρασε έντονα ήταν με την αθώωση των 10 βασανιστών μπάτσων τον μάρτιο του 2009 από το κακουργιοδικειο

  πρώτη φορά είδα πορεία στην λευκωσία πέραν των 1500 ανθρώπων με παλμό συνθήματα

  και πριν αυτό η ανοικτή συνέλευση στην φανερωμένη που μάζεψε πάρα πολύ κόσμο τζαι έγινε τζαι αυθόρμητη πορεία

  Η Alert είμαστε όλοι μας! ΕΛΑΤΕ στις συνελεύσεις στις πορείες στις εκδηλώσεις ΕΛΑΤΕ! Tα λόγια στα blogs δεν φτάνουν
  http://osr55.wordpress.com/2009/04/18/

  Μικρό ιστορικό από τη γέννηση της Alert και των κινήσεων πολιτών παγκύπρια
  http://osr55.wordpress.com/2009/04/14/

  Συνέντευξη Κίνησης Πολιτών “Alert” στο blog – VIDEO
  http://osr55.wordpress.com/2009/04/12/

  και τελικα΄γιατί πέθανε αυτή η προσπάθεια ή μάλλον γιατί την πέθαναν κάποιοι

  Για την κίνηση κατά του καθεδρικού εκτρώματος του ττόμ βου του σιακόλα του ντιβέλοπερ φάκα κλπ και περί “κινήσεων” γενικά
  http://osr55.wordpress.com/2010/07/02/

  το θέμα είναι ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε τα λοουθκια τζαι τα μοιρολόγια τζαι να γίνουν πράξεις

  τζαι όταν λέω πράξεις εννοώ πράματα που να ταράξουν τα πράματα

  να εκτεθούν τούτοι οι κάφροι βρωμισμένοι άνθρωποι του στυλ καφετζή που κορτώνει

  τζαι να μεν γράφουνται απλά γλυκανάλατα για την ειρηνιά τζαι πόσον υπέφερε κλπ κλπ

  γιατί απλά αν δεν κάμουμεν κάτι τωρά εννα τα ξαναζήσουμε όπως τα ζουν μετανάστες σήμερα με τους απόγονους των πραξικοπηματιών του ελαμ τζαι της χρυσής αυγής

  εν τούτον που θέλετε

 • Έχεις δίκιο, επαναστάταρε. Κοιμόμαστε και ξυπνούμε με το όνειρο του ΕΛΑΜ και της ΧΑ.

  ΥΓ: Που αν δεν το κατάλαβες, ασχέτως της ιδεολογίας σου, ο βόθρινος λόγος σου τούς μοιάζει τρομακτικά πολύ.

 • μίζερε τυπάκο το πρόβλημα σου είναι ότι το προσωποποιείς πάρα πολύ επειδή είσαι κομπλεξικός

  αφού δεν ασχολήθηκες ούτε στο ελάχιστον με την ουσία των όσων γράφτηκαν δαμέσα αλλά μόνο για να την πεις σε κάποιον άλλο

  η ουσία τυπάκο χινι δεν είναι το πως λες κάτι αλλά το τι λες

 • τελικά η εύκολη λύση είναι απλά να χώνεις την κκελούα σου μες την άμμο ως άλλος στρουθοκάμηλος ε

  τζαι οι καφετζήες δολοφόνοι μια χαρά

 • To κείμενο σου περιείχε αλήθειες και πολλές ανακρίβειες.Κουβέντες απλοικών χωρικών.
  Για παράδειγμα ο ένας από τους παππούδες μου συμφωνα με την μανα μου ηταν καταζητουμενος στο πραξικοπημα απο την εοκα β γιατι ηταν Ακελικός αλλά είχε πεθάνει αρκετά χρόνια πριν.Δεν γνωριζαν δηλαδη οι εοκαβητες του χωριου οτι ο ταδε ηταν νεκρος?Φυσικα η φημη αυτη διαδοθηκε απο το ακελ το οποίο τάχατες είδε τον καταλογο προγραφων αλλα έτσι κατάλογο κανενας μας δεν ειδε μεχρι σημερα.Τωρα πως ειδαν τον καταλογο οι αριστεροι δεν ξερω αλλα ξερω οτι ειναι μάστροι στο παραμύθι.Μιλούν για χιλιάδες νεκρούς απλά γιατι το πραξικοπημα στο οποιο δεν αντισταθηκαν ειναι ενα γεγονος που δεν συνεβαινε το ακελ δεν θα ειχε την σημερινη του δυναμη.

 • Όσα λέει ο φίλτατος δικηγόρος είναι αλήθεια αλλα ξέρει οτι ζούμε στην Κύπρο. Μιας και μιλά για δημοσιοποίηση ονομάτων κλπ. Όταν εκανα ενα σχολιο στο φιλελευθερο οτι η δικη τους <> εφημερίδα εργοδοτεί τον κώστα παπάσταυρο πασιγνωστο στελεχος της εοκα β δια
  γράφηκε το σχόλιο μου γιατί έθιξα στέλεχος του ομίλου.Σήμερα βλέπω τον Κουλία κώλο τζαι βρατζί με τον λάζαρο μαύρο που κατέβαζε κυπριακές σημαίες με την εοκα β το 72 και συνελήφθη μάλιστα ενω μετα τον εβαλε η χουντα αξιωματικό στο στρατό.Να πορευεται τοτε στις φοινικουδες τον ειδα με το κεα και το ελαμ ενω στην βουλη μιλα δηθεν εναντιον τους.
  Αλλά άτε τζαι κυκλοφορεί βιβλίο με τα ονόματα τους και με στοιχεια για την εμπλοκη τους.Θα αλλάξει κάτι η απλα θα δολοφονηθει ο συγγραφε
  ας του βιβλίου?

George Iordanou Politics, Philosophy and (not much) Real Life

Archives

Social Media